Протеините са незаменима част от хранителните вещества, които човек трябва да приема, за да работи организмът му правилно. Те се делят основно на животински и растителни. Двата вида протеини не са напълно взаимнозаменяеми, защото структурата на техните клетки е различна.

Ето защо се нуждаем от двата вида протеини в хранителната верига. Растителните протеини са особено важни. Наред с получените от рибата, яйцата, млечните продукти и месото протеини, имаме нужда и от растителните им еквиваленти. Кои са те?

Конопени семена

Конопените семена са истински рекордьори по доставка на протеини. Само в 2 супени лъжици семена от коноп се съдържат цели 10 грама чисти протеини. Можете да добавяте тези прекрасни и полезни семена в смутита, салати, печени ястия.

В тях се съдържат и много полезни мазнини, предпазващи сърдечносъдовата система от заболявания и контролиращи правилното делене на клетките.

Тиквени семена

Семената на тиквата са полезни като самата нея. В четвърт чаша тиквени семки се съдържа около 10 грама чист растителен протеин. Към него в допълнение се явява и полезният магнезий и имуностимулантът цинк. Те се допълват взаимно в борбата за по-добро здравословно състояние.

Тиквените семена също могат да се консумират както сурови, така и печени. Можете да ги добавяте към салати, печива, ястия, смутита.

Амарант

Амарантът доставя около 9-10 грама протеин в една чаша. Той стимулира работата на храносмилателния тракт. Богат е на витамини и минерали, важни за костната система.

Още по темата

Киноа

Неслучайно киноата участва в множество диетични режими. Тя е много богата на фибри и едновременно бедна на калории поради наличието на бавноразградими въглехидрати в нея. Киноата има свойството да контролира нивата на кръвната захар и инсулина. В нея се съдържат също така завидни количества растителен протеин.

Елда

Елдата съдържа около 6 грама протеин за една чаша. Освен това тя не съдържа глутен, което я прави полезна за хората, които страдат от непоносимост към него и предприелите режим на хранене без глутен. Тя е много хранителна и създава усещане за ситост в продължение на няколко часа. Бедна е на калории и богата на фибри, което я прави идеална за диети.

Снимки: iStock