Здраве и красота

6 здравословни ползи от гъбите

Консумацията на гъби прави магии с организма

27.08.2017г. / 05 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Без значение кой вид гъби са ви любимите, те всички са препълнени с невероятно полезни хранителни вещества. Гъбите заслужават специално място на трапезата. Вижте защо!

Гъбите са магия на природата

Толкова много разновидности ядливи гъби и всичките все полезни. Повечето гъби съдържат големи количества селен, който е важен за щитовидната жлеза, пикочния мехур. Гъбите са заредени с витамин D, особено когато растат на слънчеви места. Те са прекрасен източник на желязо, което ги прави полезни за склонните към анемия и страдащите от дефицит на желязо.

5 здравословни ползи от консумацията на фибри

Единственият източник на витамин D в растителното царство

Въпреки че гъбите не са зеленчуци, нито плодове, ги причисляваме към растителното царство. Иначе гъбите са съвсем отделен клон от света на живите организми. Важното е, че след слънчевата светлина и месото на мазните риби, гъбите са следващият прекрасен доставчик на жизненоважния витамин D. За да сте сигурни, че си набавяте повече витамин D, консумирайте расли на слънце гъби.

Стимулират имунната система

Изследване на Американското дружество по хранене сочи, че някои видове гъби стимулират имунната система да произвежда повече антивирусни и други протеини, които се освобождават от клетките с цел предпазването им от атаките на външни патогени. Следващо изследване доказва, че гъбите имат заслуга и за по-бързото съзряване на клетките на имунната система, зараждащи се в костния мозък – дендрити.

Свързани статии

Препълнени са с антиоксиданти

Антиоксидантите се борят със свободните радикали, атакуващи клетките и тъканите. Те окисляват тялото и причиняват редица заболявания. Смята се, че богато цветно обагрените плодове и зеленчуци са богати на антиоксиданти, което е факт, но гъбите също са прекрасен източник на важните съединения.

Здравословни ползи от желатина

Ускоряват метаболизма

В гъбите се съдържат завидни количества витамини от група В, които са важни за разпада на въглехидратите в глюкоза. Тялото изгаря глюкозата при движение и за извършването на някои процеси в организма, произвеждайки енергия. Гъбите ускоряват тези процеси като по този начин предпазват от трупане на мазнини.

Полезни са за пикочния мехур

Високото съдържание на селен в гъбите ги прави полезни за пикочния мехур. Той намалява риска от рак на пикочните пътища, сочат данни от изследване, публикувано в Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Коментирай