Здраве и красота

Косвени симптоми на увреждане на черния дроб

Бъдете бдителни

26.10.2017г. / 13 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черният дроб е важен орган, който при заболяване често страда тихо. Невинаги е налице болка високо в дясната област на корема, където се намира черният дроб. Докато се появи болка там, черният дроб може да е вече прекалено увреден.

Проявяват се симптоми на чернодробни заболявания, които обаче на пръв поглед изглеждат сякаш нямат връзка с него. Те подсказват, че вашият така важен за живота и здравето ви орган е в сериозна беда. Кои са те?

Очите ви стават мътни, жълти

Когато бялата част на очите ви (склерите) започнат да стават жълти, това е знак за чернодробно заболяване. Черният дроб участва в извеждането на билирубина от тялото. Когато е налице увреждане на черния дроб, билирубинът се натрупва и причинява пожълтяване в очите.

Симптоми, профилактика и лечение на хиперлордозата

Коремът ви се пълни с течност

Ако внезапно коремът ви започне да се подува като балон, това не е обикновено подуване от газове. Увеличеното налягане в кръвоносните съдове около черния дроб може да доведе до изпълване на коремната кухина с течност. Това е животозастрашаващо състояние, изискващо незабавна лекарска намеса.

Имате хепатит А, В или С

Когато вирусите на хепатита инфектират черния дроб, възпалителните процеси вследствие възпрепятстват функциите на черния дроб. Ако сте преболедували хепатит трябва често да следите състоянието на черния дроб, тъй като тази инфекция се характеризира с прогресивно увреждане на клетките на дроба. Това може да доведе до сериозни проблеми в бъдеще.

Не можете да спрете да се чешете

Характерен за чернодробните увреждания е неистовият сърбеж по цялото тяло. Толкова ви сърби, че не можете да удържите порива да се чешете. По кожата не се наблюдават никакви признаци на кожно заболяване. Няма обриви, зачервявания, екземи, само сърбеж.

Необичайни симптоми на стомашен рефлукс

Сърбежът се свързва със жлъчните соли, натрупващи се в кръвта. Жлъчката е храносмилателно вещество, произведено от черния дроб, което при пациенти с първична жлъчна цироза (автоимунно чернодробно заболяване, което причинява колапс на жлъчния канал), жлъчката се натрупва в кръвта и причинява силен сърбеж, пише rd.com.

Непрекъсната умора

Умората, дори след почивка, е характерна за уврежданията на черния дроб. Обърнете внимание на изтощението, ако то е необосновано и продължава твърде дълго.

Рискови фактори за заболявания на черния дроб са:

  • Наднормено тегло
  • Фамилна обремененост – във фамилията ви има страдащи от чернодробни заболявания
  • Пиете твърде често алкохол
Коментирай