Здраве и красота

Етерично масло от кипарис и невероятните му ползи

Здравословни предимства

06.01.2018г. / 06 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричното масло от кипарис се добива от дестилация на млади кипарисови клонки, стъбла и иглички. То е изключително полезно за здравето, тъй като има стягащо, антисептично, антиспазматично, диуретично свойства.

Освен това маслото от кипарис помага на черния дроб, тъй като има детоксикиращи действия. Полезно е за нервната и кръвоносната система.

Кои са най-важните ползи за здравето от етеричното масло от кипарис?

Стяга кожата и мускулите
Етеричното масло от кипарис помага за стягането на кървящите венци. Полезно е и за масаж на мускулите. То прониква през кожата в дълбочина и помага за качествено стягане на мускулните влакна, особено след тренировка. Маслото от кипарис помага и за стягане на космените фоликули, както и на порите на кожата. Това го прави идеално в борбата с акнето.

Защо маслото от бодлива круша е страхотно за кожата?

Ускорява зарастването на раните
Антисептичните свойства на кипариса го правят чудесен избор в лечението на рани. Неслучайно маслото от кипарис е съставка от редица противовъзпалителни кремове и лосиони.

Потиска спазмите
Етеричното масло от кипарис успешно овладява всякакви видове спазми. Ефективно облекчава спазми на дихателната система, червата, в мускулите на корема и крайниците. Също така то ефективно повлиява мускулни изтръпванияи нервни потрепвания.

Има диуретична функция
Маслото от кипарис стимулира диурезата, а с нея и детоксикацията на организма. Доброто дрениране на бъбреците облекчава тяхната работа и прочиства уринарния тракт от бактерии.

Помага при проблеми със съсирването
За страдащите от нарушено кръвосъсирване, най-вече трудности в съсирването, маслото от кипарис е чудесно. Хемостатичните съединения в него помагат за регулиране на кръвосъсирването като едновременно с това допринасят за свиване на периферните кръвоносни съдове.

Това свойство на маслото от кипарис трябва да се взима предвид, тъй като не е подходящо за всеки, особено за хора, страдащи от тромбоза.

Масло от карамфил – при стрес и за свеж дъх

Подобрява дихателната функция
Ароматните съединения в маслото от кипарис повишават ефективността и капацитета на белите дробове. То има свойството да потиска кашлицата и храчките, отделяни при вирусни и инфекциозни заболявания.

Насърчава изпотяването
Отделянето на токсини през кожата е много полезно свойство на маслото от кипарис. Ускореното изпотяване допринася и за регулиране на теглото.

Поддържа черния дроб здрав
Заради мощните си детоксикиращи свойства, маслото от кипарис стимулира чернодробното здраве и осигурява нормалното протичане на функциите в него.

Елиминира лошите миризми
Острият иглолистен аромат на кипариса може да се използва като естествен дезодорант, който да измести напълно вредните фабрични антиперспиранти и дезодоранти.

Коментирай