Здраве и красота

6 случая, в които е важно да пиете вода

Преди хранене

13.03.2018г. / 10 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че умората е един от признаците на обезводняване? Ето защо следващия път, когато почувствате липса на енергия, изпийте чаша свежа вода.  Това е напитката, без която е немислимо да съществува човешкото тяло. Вижте кога, освен по време на спорт е важно да пиете вода.

1. Пийте вода, когато ставате от сън

През нощта тялото се е дехидратирало, затова на сутринта първото нещо, от което се нуждае е чаша вода. Водата спомага не само за хидратиране на организма, но и за подобряване движението на червата.

Също така е важна за елиминиране на свободните радикали от кръвоносната система, както и на остатъците от изгорени калории, използвани по време на нощния метаболизъм. Чаша вода ви е необходима, особено ако не закусвате и пиете кафе, тъй като кафето действа дехидратиращо на организма.

Японска терапия с вода

2. Преди хранене

Пиенето на вода преди хранене ще ви помогне да се чувствате по-сити, което означава, че количеството на консумираната храна ще е по-малко и съответно няма да преядете. Когато сте хидратирани, стомахът е подготвен за храна.

Водата пробужда вкусовите рецептори и хидратира лигавицата на червата и стомаха, спомагайки за синтеза на стомашна киселина. Ето защо 10-15 минути преди хранене изпийте чаша вода.

3. Когато сте гладни

Ако сте гладни между храненията, първо изпийте чаша вода, за да видите дали не сте дехидратирани. Понякога мислим, че сме гладни, а всъщност се оказва, че сме жадни.

4. Преди спорт

В зависимост от температурата, влажността и нивата на течностите на тялото ви, може да се наложи да изпиете една или няколко чаши вода, за да се предпазите от обезводняване по време и след тренировки.

5. След тренировка

След интензивно физическо натоварване е необходимо да замените течностите, елиминирани чрез изпотяване и уриниране. Количеството зависи от вашето тегло, здравословно състояние и дали сте се упражнявали в горещи или влажни условия, особено ако тренировката ви е била продължителна.

Свързани статии

Но не приемайте течността твърде бързо или в големи количества, за да намалите риска от стомашни неразположения.

6. Пийте вода, когато сте болни

Добрата хидратация е изключително важна, когато сме настинали. Тя помага да се възстановим по-бързо. Но е важно да пием достатъчно вода и когато се наложи болнично лечение, ако в офиса/университета/училището има повече болни край нас.

Добре хидратираното тяло насърчава елиминирането на бактерии, вируси и отпадни вещества от организма.

Коментирай