Здраве и красота

6 състояния на ръцете, които подсказват за проблем

Повече стрес, лоша диета или друг проблем

08.05.2018г. / 11 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ръцете са от първите части на тялото, които издават нашата възраст. Но тяхното състояние също така може да ни подскаже и за евентуален здравословен проблем. Вижте 6 случая, в които е добре да се консултирате със специалист и да обърнете внимание на начина си на живот.

Червени длани

Според специалисти, червените длани могат да бъдат признак на чернодробни проблеми, особено ако сте на възраст над 50. Обикновено зачервяването се наблюдава във външния ръб на дланта. Възможната причина за червените длани е промяна в хормоналния баланс, който причинява разширяване на кръвоносните съдове. Ревматоидният артрит също може да бъде причина за зачервяване на дланите.

Потене на ръцете

Има няколко възможни причини за потни длани:

  • прекомерно изпотяване
  • стрес
  • свръхактивна щитовидна жлеза

Опитайте се да ограничите консумацията на алкохол, намалете стреса и разбира се, консултирайте се с лекар.

Загуба на чувствителност и мравучкане

Понякога се събуждаме с усещането, че сме загубили чувствителност в определени части от тялото си, и когато се раздвижим, усещаме леко изтръпване, което преминава бързо. Обикновено това се дължи на притискане на сензорния нерв. Изтръпването е времето, когато нервите трябва да се върнат отново на „работа“.

Но в някои случаи тези симптоми в ръцете могат да бъдат признак за по-сериозен проблем като цервикална остеохондроза, синдром на карпалния тунел, венозна тромбоза на крайниците, нараняване на брахиален плексус, анемия или диабет.

Знаци, че тялото ви не усвоява добре месото

Сухи ръце

Най-честите причини за сухата кожа на ръцете са дехидратацията и дефицитът на естроген, които се наблюдават често по време на менопауза. Също така обърнете внимание на ежедневните си навици – как почиствате дома си, дали ползвате ръкавици, често ли имате работа с вода.

Сухотата на кожата може да се дължи и на това, че не предпазвате ръцете си докато домакинствате и не ги хидратирате редовно с крем. Освен че е добре да се консултирате с дерматолог, добавете към менюто си повече риба, ядки и семена.  

Свързани статии

Треперещи ръце

Треперенето на ръцете не бива да бъде подминавано. То може да подсказва, че е време да намалите консумацията на алкохол и кофеинови напитки, може би имате повече стрес в ежедневието, болест на Паркинсон.

5 признака на дефицит на протеини

Слаби нокти

Слабите или чупливи нокти могат да бъдат симптом на недостиг на цинк. Цинкът е един от най-важните минерали за нашето здраве, който насърчава заздравяването на раните, помага на клетките да се делят и укрепва имунната система. Добавете към менюто си храни, богати на цинк, овесени ядки, тиквено семе, ядки и месо.

По материали от brightside.me

Коментирай