Чаят е сред най-популярните напитки в световен мащаб наред с водата и кафето. Той има множество ползи, които дължи на невероятните си активни съставки.

За да подобрите цялостното си здравословно състояние, наблегнете на пиенето на чай. Ето и най-полезните видове сред чаените напитки:

Пийте черен чай за здрави кости и по-малко стрес

Черен чай 

Черният чай е най-употребяваният вид чай в цял свят. 75% от хората по света пият именно черен чай, според realsimple. Направен е от листата на растението Camellia sinensis. Изсушените му листа преминават процес на ферментация, което подсилва активните вещества в тях.

Ползите от черния чай включват голямо количество антиоксиданти, флавоноиди, полифеноли, които понижават холестерола, сърдечносъдовия риск, риска от рак.

Зелен чай

Зеленият чай е невероятно богат на антиоксиданти, наречени катехини. Те намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, рак, диабет, затлъстяване, хормонални проблеми.

Още по темата


За какво е полезен чаят от хибискус?

Чай улонг

Той е подобен на черния чай. Подходящ е за отслабване, тъй като активира ензимите, които разграждат триглицеридите в кръвта. Заедно с това се намалява и холестеролът и се топят мазнини. Редовното пиене на чай улонг ускорява метаболизма и изгаря повече калории.

Бял чай

Белият чай се прави, когато листата са много млади. Той има далече по-мек вкус от другите видове чай и не е толкова наситен. Въпреки това е много полезен. Той съдържа антиоксиданти, борещи се с рака и сърдечносъдовите заболявания, също така понижава холестерола.

Ароматизирани чайове 

Не избягвайте ароматизираните чайове. Те не са изкуствени и вредни, както много хора погрешно смятат. Билков или черен чай с канела, например, или с портокалови корички, е един прекрасен начин да се заредите с двойно повече витамини и антиоксиданти. Пропуснете само изкуствените подсладени или разтворими чайове. Те са вредни за здравето, не ароматизираните.