Есента е сезонът, в който започват безмилостно да пълзят най-различни вирусни инфекции, грипни заболявания и настинки. Трудно е да се предпазим, особено в градския транспорт, на работа, в мола, в киното, на различни публични места, най-вече в затворени пространства с изкуствена вентилация. Обаче не е невъзможно. Има някои неща, които можем да направим, за да се предпазим и да подсилим имунната система.

Инвестирайте в овлажнител за дома

Сухият въздух вкъщи кара носната лигавица да изсъхва и да губи защитните си свойства. Увеличете влажността на въздуха у дома с помощта на машина за овлажняване. Ако не притежавате или не желаете да си купите подобно устройство, включете котлона и кипнете вода с морска сол. След като заври, намалете котлона на слабо и оставете водата бавно да се изпари. Наситената със соли вода ще овлажни въздуха у дома и ще облекчи функцията на дихателните пътища.

Най-важните витамини и минерали при настинки и грип

Заредете се с достатъчно витамин D

Този витамин има пряко влияние върху имунната система. Изследванията показват, че дефицитът на витамин D е свързан с чести вирусни инфекции. Може да се набави чрез слънчевата светлина, яйцата, рибата, телешкото, сиренето, гъбите.

Поддържайте ръцете чисти и ги дръжте далече от лицето

Вирусите се задържат по всякакви повърхности и могат да прекарат там часове. Чрез докосването с ръце ние пренасяме вирусните частици и докосването на лицето може да предизвика лесно заразяване. Затова мийте ръцете често и избягвайте да пипате лицето, устата, носа, очите си.

Почиствайте редовно телефона си

Телефонът е най-често докосваната вещ в ежедневието. Съответно той е и най-мръсният предмет, с който пренасяте бактерии и вируси към лицето си. Почиствайте го редовно с мокри антибактериални кърпички.

Релаксирайте

Намерете време за почивка и релакс всеки ден. Повишените нива на стрес в организма отслабват имунните защити и допринасят за по-лесното достигане на вирусите до организма.

Спете повече

Колкото по-добър сън имате, на толкова по-силна имунна система ще се радвате. Когато организмът е добре отпочинал, той е готов да се бори с атаките на различни патогени.

Круп при малки деца – какво трябва да знаем

Още по темата

Заредете тялото с цинк

Цинкът е минерал, с чиято помощ имунната система се бори с микроорганизмите и вирусите в околната среда. Освен това достатъчните количества цинк в кръвта допринасят за по-краткото боледуване и по-бързото възвръщане на силите в организма.

Не пийте от чужда чаша

Когато сте в голяма компания е лесно да объркате чашата, от която пиете. Запомнете я добре и не позволявайте някой да я докосва или пие от нея. Същото важи и за партньора ви – ако сте свикнали да пиете често от една и съща чаша, ограничете този навик в сезона на вирусите и настинките.

Наблегнете на пробиотиците

Кисело мляко, кисели краставички, естествено ферментирали храни са най-добрите източници на натурални пробиотици. Те помагат на имунната система да работи добре и държат вирусите далече.