Здраве и красота

Как лененото семе прави косата по-здрава и красива

Намалява омазняването

14.02.2019г. / 13 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-полезните храни е лененото семе. Фино смляно, обичаме да го добавяме към смутитата си, кисело мляко, закуската от овесени ядки, салатите. С него стават чудесни маски за лице, но има и редица ползи за здравето и красотата на косата. Вижте някои от тях.

Добър източник на витамин Е

Витамин Е е един от най-добрите витамини, които насърчават растежа и здравината на косата, тъй като той има силни антиоксидантни свойства, които предотвратяват увреждането на косата и скалпа. Благодарение на него кръвообращението е подобрено, но също така се намалява и рискът от преждевременно посивяване.

Маски за лице с ленено семе

Балансира нивата на рН и отделянето на себум

Лененото семе е един от най-добрите натурални продукти за балансирането на нивата на рН и отделянето на себум. Това е много важно за растежа и здравето на косата. Семената на лена успокояват скалпа и спомагат за нормализиране на мастните жлези, така че да отделят точното количество себум за здрав растеж на косата.

Подхранва косата

Един от най-богатите растителни източници на омега-3 мастни киселини е лененото семе. Важните мастни киселини са от съществено значение за растежа на косата, тъй като те подхранват фоликулите и косата, правейки ги по-силни и по-малко податливи на увреждане. Омега-3 мастните киселини спомагат и за подобряване на еластичността на косата.

Успокоява скалпа

Редовното прилагане върху скалпа, както и консумация на смляно ленено семе може да намали риска от появата на косопад, екзема на скалпа и пърхот.

Свързани статии

Как да ползвате лененото семе за коса?

Направете си масаж с леко затоплено масло от ленено семе. Ще ви трябват 2 с. л. от него. На допир трябва да е хладко, приятно за кожата. Нанесете го върху скалпа с леки масажни движения. Увийте косата си с кърпа и след 30 минути я измийте както обикновено. Правете тази грижа 1-2 пъти седмично.

Мек гел за коса от ленено семе

Във вряща вода сложете 1/4 чаша ленено семе. Варете докато течността се сгъсти. Премахнете от котлона и оставете да се охлади. Прецедете гелообразната консистенция и я съхранявайте в буркан. Нанасяйте от гела върху кожата на скалпа всяка сутрин. Косата не само ще се заздрави, но ще се регулира и нейното омазняване.

Коментирай