Няма по-хубаво нещо от това в края на деня да си вземете един горещ душ, да нахлузите пижамата набързо и да скочите в леглото. Спането с мокра коса обаче носи някои рискове. Освен че вратът ви може да се схване, косата ви може да се увреди значително.

Първият по-безобиден резултат от спането с мокра коса е чисто козметичен. Рано сутрин, когато се погледнете в огледалото ще установите колко смачкана е косата ви и колко стърчащи кичури се подават оттук-оттам. Ще ви отнеме повече време, докато оправите прическата си вместо да направите оформлението ѝ изцяло сутрин.

5 грешки, с които съсипвате цвета на косата

По-лошото е, че косъмът се уврежда доста, когато върху него се оказва натиск в мокро състояние. Тогава той е най-уязвим на начупвания, накъсвания, цъфтеж, увреждания на фоликулите, дори косопад.

Ще направите още по-лоша услуга на косата си, ако я вържете на кок, опашка или плитка с цел да се накъдри до сутринта, съхнейки. Това ще нанесе сериозни щети на косъма.

Още по темата

Все пак има начини да намалите щетите върху косата, ако я оставяте мокра за през нощта.

Сменете обикновените калъфки с копринени. Коприната има гладка повърхност и е щадяща на допир. Това ще помогне на косата да изсъхне добре, като същевременно бъде предпазена от начупване и накъсване.

9 заблуди, които може да съсипят косата

Другото важно нещо, което можете да направите, за да запазите косата здрава и жизнена докато е мокра по време на съня, е като нанесете подходящите предпазващи продукти. Това са етерични масла, защитни серуми, балсами без отмиване, текстуриращи мусове.

Така ще ви е много по-лесно едновременно да запазите косъма здрав и да оформите прическата си по-бързо на сутринта.