Здраве и красота

10 причини да ядете повече протеини

Полезни за здравето

17.04.2019г. / 16 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки вид хранителни вещества са важни за здравето и правилното функциониране на тялото. Протеините са есенциален градивен елемент в нашите клетки. Консумацията на протеини е задължителна, за да могат клетките да се делят нормално и да изпълняват функциите си. Проучванията показват, че диетата с високо съдържание на полезни животински и растителни протеини оказва благотворно влияние върху загубата на излишно тегло и поддържането на здрава мускулатура.

Най-здравословните източници на протеини, помагащи в отслабването

Кои са причините, заради които си заслужава да наблягате на полезните протеини в ежедневието си?

1. Намаляват апетита и поддържат енергията.

И трите макронутриента – въглехидрати, протеини и мазнини, оказват различно влияние върху организма. Всеки има своята специфична функция. Изследванията сочат, че сред всички тях протеините имат най-засищащо влияние. Те поддържат нивата на енергията и кръвната захар в оптимални граници, което предотвратява резки огладнявания и колебания в енергийните нива.

2. Увеличава масата и силата на мускулите.

Без значение дали тренирате усилено или не, при консумация на протеини неминуемо мускулната ви маса ще се подсили. Ако комбинирате хранителния си режим с подходящи упражнения, ще успеете да изваете красиви форми.

3. Полезни са за костите.

Животинските протеини имат много добри ползи за здравето на костната система, хрущялите, ставите и сухожилията. Консумацията на полезни животински протеини помага за намаляване риска от остеопороза, остеохондроза и артроза с напредване на възрастта, тъй като протеините подхранват опорно-двигателния апарат.

4. Намаляват желанието за похапване.

Тъй като протеините засищат и предотвратяват рязкото огладняване, вероятността да ви се дояде нещо сладко или забранено е по-малка, ако в диетата си наблягате на тези хранителни вещества.

Признаци на дефицит на протеини

5. Ускоряват метаболизма.

Базираните на протеини хранителни режими са особено полезни за хората, страдащи от наднормено тегло, метаболитен синдром, нарушен глюкозен толеранс, защото при тях метаболизмът е забавен. Ограничаването на приема на въглехидратите за сметка на протеините оказва добро влияние върху обмяната на веществата и допринася за слабеенето.

Коментирай