Здраве и красота

Как нередовното изхождане вреди на здравето

Промени в състоянието на кожата

10.04.2019г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бавно отслабване, свръхактивен пикочен мехур... Това са само част от проблемите, които могат да възникнат, ако страдате от запек. Ако не се изхождате всеки ден, то вие имате проблеми с изхождането. Запекът е състояние, което не бива да бъде подминавано, защото може да доведе до други неприятни състояния. Вижте някои от тях.

Поява на хемороиди

Нередовното изхождане крие риск от появата на хемороиди. Мускулната обвивка на червата се състои от гладки мускулни влакна, които задвижват отпадъците и храната по протежение на червата. Когато мускулите са подложени на натиск при напъване по време на изхождане поради задържане на отпадъците, това оказва влияние върху вените на ректума. В резултат изхождането е болезнено, съпроводено с кървене.

Закуска с кефир – полезна за червата и за отслабване

Промени в състоянието на кожата

Според специалисти, има връзка между състоянието на кожата и това, което се случва в нашата храносмилателна система. Когато чревната флора е в дисбаланс в резултат на запек, кожата започва да страда.

Подпухване, тъмни кръгове под очите, обриви и акне, могат да възникнат в резултата на чревни неразположения. Нередовното изхождане причинява натрупване на токсини, които ако организмът не успее да елиминира, могат да се проявят и като кожни проблеми.

Поява на главоболие

Изследвания показват, че запекът е една от възможните причини за появата на главоболие. Нередовното изхождане е съпроводено с чревен дискомфорт, усещане за тежест, което повишава нивата на тревожност. И тук също не бива да забравяме, че неизхвърлените токсини от тялото също могат да са причина за главоболието.

Пребиотични храни, които правят червата по-здрави

Дъхът се променя

Датско проучване сочи, че около 25% от хората, страдащи от лош дъх, страдат и от запек. Според учените това може да се дължи на чревните бактерии, които образуват зловонни газове.

Анални фисури

При запек изпражненията обикновено са по-твърди и това може да доведе до разкъсване на кожата и/или ректалната лигавица, намираща се около ануса. Съпроводени са с кървене, болка и сърбеж. Фисурите могат да влошат запека, особено при малките деца, които задържат в себе си изпражненията от страх от болката, която ще изпитат при изхождане. По-големите анални фисури понякога се налага да бъдат оперативно лекувани.

Свързани статии

Усещане за умора

Умората обикновено придружава запека, което от своя страна може да подсказва за наличието на друг медицински проблем. Отново задържането на токсините в организма е причина и за неправилното извличане на важните хранителни елементи от храните, които консумираме. Това се отразява и на нашите енергийни нива.

10 начина да предотвратите инфекциите на пикочните пътища

Ректален пролапс

Запекът също може да предизвика и появата на пролапс на ректума, който може да бъде объркан с хемороиди. Това е състояние, при което част от ректума се оказва извън ануса, временно или постоянно. Ректумът е последната част на дебелото черво и завършва при ануса. При наличието на пролапс може да има болка, кървене.

Коментирай
Здраве и красота