Здраве и красота

8 детокс съставки за вашето смути

Богати на витамини и минерали

11.05.2019г. / 06 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Наднормено тегло, заседнал начин на живот, нездравословно хранене, стрес... Всички тези фактори водят до натрупване на токсини в тялото. В резултат на това, ние се чувстваме по-мудни, състоянието на кожата ни се влошава, страда цялото тяло. Ето защо се нуждаем от всекидневен детокс, който можем да постигнем, правейки промени в начина си на хранене, спортувайки, отказвайки се от вредните навици.

Обичате ли смути? Напитка, която може да се превърне във вашата здравословна добавка, според съставките, които сте добавили в нея. Така например, червено цвекло, кориандър, спирулина, кисело мляко, ябълки, имат силен детокс ефект. Кои други елиминират токсините и защо да ги добавите към смутитата ви, вижте в следващите редове.

Детоксикиращи съставки за смути

Лайм и лимони

Чудесни цитрусови плодове, които са богати на витамин С. Този витамин е мощен антиоксидант. Също така консумацията на цитруси спомага за възстановяване на киселинно-алкалния баланс в тялото ви и улеснява извеждането на токсините.

Копър

Копърът е естествен диуретик, също като магданоза. Има противовъзпалителни свойства и е подходяща детокс съставка към вашите смутита, особено ако задържате излишни течности, тъй като спомага за тяхното елиминиране. Копърът намалява подуването на корема, облекчава храносмилателните проблеми, спомага за активирането на антиоксидант в черния дроб, наречен глутатион, който се бори със свободните радикали.

Диня

С диня се получава много вкусно и полезно детокс смути. Освежаваща и сочна, тя прочиства черния дроб и бъбреците, хидратира и елиминира излишните течности.

Джинджифил

Джинджифилът е фантастична добавка за детоксикация на целия организъм. Консумацията му подобрява храносмилането и помага за детокса, повишава метаболизма, намалява възпаленията в организма.

Любимото смути на Салма Хайек

Сини боровинки

Едни от най-добрите природни антиоксиданти, прочистващи лимфната система и детоксикиращи организма. Сините боровинки имат малко калории, почти никакви мазнини, хидратират и осигуряват на тялото витамини С, К, А, бета каротин, фолиева киселина.

Зелен чай

Знаем че редовната консумация на зелен чай елиминира токсините от тялото. Включването му към вашите здравословни смути рецепти ще добави повече антиоксиданти, които предпазват черния дроб от увреждане. Зеленият чай също е и диуретик, което ще намали и задържането на излишни течности.

Свързани статии

Зеле кейл

Ако все още не сте пробвали да си приготвите смути със зеле кейл, има добра причина да го направите. Полезният зеленчук осигурява на тялото фибри и хлорофил, спомагащи за неговия детокс. Според учени хлорофилът помага за отстраняването на тежки метали и други токсини от организма.

Авокадо

Богато на полезни мазнини, витамини А, D, Е и К, фибри. Мононенаситените мазнини в него благоприятстват здравето на жлъчката, храносмилането и прочистването на токсините. Авокадото е подходящо за отслабване, тъй като мазнините в него спомагат за изгарянето на излишните такива, а също така ни засища, което и намалява приема на калории.

Коментирай