Здраве и красота

6 храни, богати на храносмилателни ензими

Помагат при подуване и газове

28.06.2019г. / 06 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храносмилането е сложен процес, който изисква прецизен баланс на ензимите, които отговарят за разграждането на отделните хранителни вещества. Когато някой от ензимите не е в достатъчно количество, настъпват смущения, неразположения, подуване, газове, диария, запек и затруднения в усвояването на отделните микронутриенти.

Кои храни по кое време на деня да се консумират?

За да подпомогнем синтеза на ензимите, е добре да наблегнем на някои храни, които съдържат в себе си естествени храносмилателни ензими. Ето кои са те.

Банани

Бананите съдържат ензимите амилаза и малтаза. Те участват в разграждането и усвояването на сложните въглехидрати. По този начин те се разпадат на по-лесно усвояеми прости захари. Освен това бананите са и много богати на калий и фибри, които също подпомагат храносмилането.

Кефир

Ферментиралата напитка съдържа ензимите липаза, лактаза и протеаза, които участват в разграждането съответно на мазнини, млечни и месни протеини.

Авокадо

Авокадото съдържа липаза, която прави усвояването на мазнините по-лесно, тъй като ги разгражда до по-малки молекули. Полезните мазнини в авокадото намаляват локалните възпаления в тъканите и подобряват метаболитните процеси.

15 храни с почти 0 калории

Ананас

Един от основните ензими в ананаса е бромелаинът. Той разгражда протеините в аминокиселини. Важно е да се отбележи, че както бромелаинът, така и другите храносмилателни ензими са чувствителни на термична обработка. Те се разпадат при нагряване, заради което храните, които са богати на тях, нямат същия ефект след преминаване на процес на обработка. Добре е да се консумират сурови.

Манго

Вкусното и сладко манго е наслада за небцето. Освен фантастичния си вкус, този плод съдържа малтоза, която участва в разграждането на въглехидратите, както и амилаза, участваща в разграждането на скорбялата.

Полезни храни за здравето на всеки орган

Джинджифил

Джинджифилът съдържа ензима зингибаин-протеаза, който има свойството да стимулира синтеза на цяла палитра храносмилателни ензими, образуващи се в храносмилателната система. Този ензим помага в усвояването на протеините и разпадането им на техните съставни молекули.

Коментирай