Здраве и красота

Тихи признаци на катаракта

Начални симптоми на перде на окото

08.09.2021г. / 07 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Катарактата (перде на окото) е една от водещите причини за слепота в световен мащаб. Застрашени от появата ѝ са предимно по-възрастните хора, като в някои случаи първите наченки на този проблем започват да се проявяват след 40-годишна възраст. Първите симптоми са сравнително незабележим, заради което пациентите дълго време не осъзнават, че страдат от този проблем. 

10 навика, с които съсипваме бъбреците си>>>

Кои са тези тихи признаци на катаракта, за които да сте по-бдителни?

Замъглено зрение

Замъгляване на зрението може да се появи по различни причини. В някои случаи е моментно явление, което отшумява. Ако забелязвате такъв симптом, който не отшумява се консултирайте с офталмолог, за да проверите дали не страдате от начална форма на катаракта. 

Влошено възприятие на цветове

Ако забележите, че не виждате добре определени цветове, с които преди не сте имали проблем, това може да е сигнал за перде на окото. Когато човек развива катаракта започва да се появява характерно избледняване или изменение на цветовете, обикновено наподобяващо пожълтяване на цветове, които не са от жълтата гама. Дори да не става въпрос за перде, все пак е препоръчително да се консултирате с очен лекар. 

Чувствителност към светлина

Може да забележите известен дискомфорт при навлизане на светлина в очите, която да ви кара да ги присвивате. Лампи, фенери, фарове на коли също дразнят окото освен слънчевата светлина.  

Най-разпознаваемите симптоми на инсулт>>>

Свързани статии

Затруднения при шофиране вечер или през нощта 

Тъй като катарактата предизвиква трудности в балансирането на контрастите, фаровете на автомобилите затрудняват силно шофьорите с катаракта в тъмнината. 

Затруднения при четене на дребен шрифт

При поява на перде на окото четенето на дребен или ръкописен шрифт става все по-трудно. Ако проблемът не се оправя след поставяне на очила, значи не е виновен диоптърът ви.

Двойно виждане

Диплопия или двойно виждане също е характерен, но тих и коварен признак на катаракта. За нормално се счита единствено, ако затворите едното си око и гледате през другото. Тогава двойно виждане е нормално при хора без проблеми в устройството на окото. Ако обаче се появява при нормално гледане, тогава може да се касае до перде.

Симптомите на инфаркт започват месец преди него>>>

Коментирай