Здраве и красота

Калта отмива излишните килограми

10.09.2007г. / 11 45ч.
Аз жената
Калта отмива излишните килограми

Калта на Мъртво море лекува много болести и е източник на много микроелементи, нужни за здравословния живот на организма. Тя помага за справяне с напълняването, при двигателни проблеми и заболявания на централната нервна система.

При затлъстяване може да се приложи интензивен метод за кални процедури с налагане на кал в областта на корема, бедрата, задните части.

Предварително се препоръчва да се разтрие кожата с мека четка до появата на хиперемия (зачервяване) на кожата. Това е необходимо за усилване на всмукването на компонентите на калта и образуването в кожата на хистамин и вещества, ускоряващи мастния обмен в тъканите.

Температурата на калта е 44-48 градуса, продължителност до 30 минути, 14-15 процедури, 2-3 дена подред с последващ ден почивка.

Местни кални апликации
Местните кални апликации са най-разпространения метод на лечение.
Внимание! Назначаването на кални апликации при тежки патологични състояния изисква консултации и наблюдение от лекар. В зависимост от показанията калните апликации се прилагат на различни участъци от тялото.

Кални компреси
Използват се при заболявания на ставите преди остър и хроничен стадий, при хронични тонзилити, синузити, бронхити.
Методика: на плътно прилягаща към кожата марлева салфетка се налага слой кал с дебелина 1-2 см, след това се покрива с мушама, памук. Закрепва се с бинт.
Продължителността на процедурата в областта на ставите – 4 – 5 часа. В други места – на подчелюстната и междулопатната област – 1, 5 – 2 часа. Времето може да се съкрати при повишена чувствителност на кожата. След процедурата измийте от кожата остатъците от калта с топла вода. Препоръчва се последващ покой и суха топлина.

Кални разводнени вани
Приготвя се 100 г разтвор от калта и соли от Мъртво море. Тази пропорция се използва за 1 вана. Отнася се към групата на по-меките кални процедури, близки до минерализираните вани.

Заболявания на опорно двигателния апарат при възрастните и децата
При неспецифичните полиартрити се използва температура на калта 40-42 градуса, продължителност на процедурата – 15-20 минути, прилагат се 10-12 през ден. Ефективно е включването на други методи за лечение. Добри резултати при ревматизъм дават калните апликации в областта на ставите с едновременно приемане на противоревматични препарати.
За лечението на остеохондроза се използват “кални лапи” с температура 26-28 и едновременно на китките на ръцете – 46-50 градуса. Продължителност 15-20 минути, 10-12 процедури. Топъл “кален пояс” – 36 градуса в течение на 10 минути при поражение на междуставната повърхност на ставите, прешлените.
При изкривяване на гръбнака І-ІІ степен се използват “кални лапи”. Температура 38 градуса, по 15-20 минути, 2 пъти седмично. Курс 12 процедури. След процедурите се препоръчва кинезитерапия, т. е. лечебна физкултура.

Заболявания на централната нервна система при възрастни и деца
За горните и долните крайници се препоръчва да се провеждат кални сеанси. Температурата на калта е 28 градуса, продължителност 15-20 минути, 10-12 процедури през ден. Най-добри резултати дава редуването на кални апликации и вани със соли от Мъртво море.
Състояние след черепно-мозъчна травма: Препоръчва се “кална яка”. Температурата на калта е приблизително 36-38 градуса, 15-20 минути, прилага се 10 дни. Да се редува с минерализирани вани.
Внимание! На болни с паралич калта е противопоказна, тъй като могат да възникнат гърчове.

За контакт и повече информация – БУЛТРААНС ООД
телефони: 0886 652 405; 0899 841 379
Bultraans@abv.bg

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Васил ( преди 11 години )
Миналата година с жена ми посетихме Израел и си купихме кал от мъртво море. Наистина има много добър ефект, но в БГ не съм виждал. Как мога да си набавя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар