Здраве и красота

10 полезни съвета за грижа за интимната зона

Следете състоянието на интимната зона и наблюдавайте за промени

31.03.2022г. / 13 03ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от темите, към които сякаш с неудобство поглеждаме, но е от изключително значение за здравето и комфорта ни е тази за интимната хигиена. Време е обаче това притеснение да си отиде, а на негово място да дойдат полезните препоръки, които ще ни стимулират да подходим с повече внимание към тази деликатна област, защото интимната грижа е неделима част от нашето безценно здраве.

Храната е в основата на здравето

Може би ще се изненадате, но преди всичко останало, когато говорим за здраве, в частност женското здраве, винаги следва да започваме с храненето. То е основата, върху която стъпваме, за да се радваме на добро и стабилно здраве. Храната е ключов елемент за правилното функциониране на тялото ни и това не изключва връзката храна-интимно здраве.

Основните групи витамини и минерали, необходими за здравето ни, трябва да присъстват редовно в менюто ни. Това са най-общо казано храните, богати на антиоксиданти, на витамини Е, C, B, омега-3 мастни киселини и омега-6, протеини и пробиотици.

Наблюдавайте интимната си зона

Един от най-добрите начини да сме здрави и енергични е превенцията. Следете състоянието на интимната зона, наблюдавайте за промени във вида на половите органи, в миризмата, секретите, усещането. Всяка една промяна трябва да ви е сигнал, че се случва някакъв процес. Невинаги това може да е негативна промяна или проблем, но е важно да проследявате всеки един признак и да взимате навременни мерки.

Редовно почистване всеки ден

Това е може би най-излишният съвет, тъй като всяка дама знае добре колко е важна хигиената. Но няма как да не споменем това задължително правило. Колкото и здравословно да се храним, колкото и да се движим и спортуваме, редовното почистване е стъпка номер едно към интимното здраве на нашата вагина. В периода на менструация, както и при активен спорт, почистването следва да е още по-често и да подхождаме стриктно към него, тъй като неглижирането на хигиената в тази област много бързо може да доведе до нежелан дискомфорт, раздразнение и дори вагинални инфекции. 

С наближаването на топлите месеци, когато ще се движим повече и ще се потим по-обилно, измиването и хигиената трябва да са още по-стриктно прилагани, за да се избегнат раздразнения.

Хигиена преди и след секс

Важен навик, който би оказал превенция за интимното ви здраве е почистването винаги след секс. Ако все още не сте си създали този навик, добре би било да го превърнете във ваша рутина. Това е важно, защото течностите и секретите, които телата изпускат по време на секс, биха могли да доведат до раздразнение на деликатна кожа. Препоръчително е да си взимате бърз душ (както вие, така и партньора ви) и преди половия акт, за да почистите замърсявания и бактерии, и да можете спокойно да се отдадете на ласки и страст. 

След измиване на интимната област винаги подсушавайте с мека, суха кърпа, за да предпазите зоната от влага, която създава предпоставки за развитие на бактерии. Излишно е да казваме, че тази кърпа не бива да я споделяте с друг и е препоръчително да се сменя на всеки два до три дни.

Избягвайте да използвате гъба за миене или ръкавици

Интимната хигиена не изисква кой знае какви приспособления. Достатъчно е топла вода, любимият ви интимен гел и мека кърпа за подсушаване. Избягвайте да използвате гъба за миене в интимната зона, за да се предпазите от пренасяне на бактерии, както и от излишно раздразнение в тази деликатна област.

Предпазвайте и укрепвайте кожата 

В тази зона кожата ни е деликатна, нежна и следва да се грижим за нея с постоянство и внимание. Рискът от инфекции в интимната зона не е никак малък, затова редовната грижа с подходящи продукти с щадяща формула помага да намалим опасността от дискомфорт и неразположение. Интимният гел на Laboratorios BABÉ представлява много нежен продукт, гинекологично тестван, който е предназначен за а ежедневна употреба, с максимално уважение към  PH на интимната зона.



Интимният гел съдържа недразнещи активни вещества, които предпазват и успокояват кожата. Продуктът спомага за предотвратяване на възможни инфекции и раздразнения и укрепва естествената бариера на кожата. PH е специално адаптиран и запазва баланса на интимната зона. Гелът може да се прилага и като допълнителна грижа при гинекологично лечение.

Не насочвайте струята вода директно 

Когато почиствате интимната зона, не насочвайте водата директно към влагалището, за да го предпазите от навлизане на бактерии. Достатъчно е да оставите струята вода да се стича отгоре надолу. С подходящ интимен гел ще довършите интимния тоалет.

Хидратацията е важна и за интимната зона

Всички сме чували израза "Аз съм това, което ям". С лека перифраза в този случай можем да кажем, че ние сме това, което пием. Напитките, които консумираме, оказват влияние върху интимното ни здраве, защото могат да въздействат върху бактериалния баланс на вагината. Дехидратацията в организма влияе също, затова следете колко вода пиете на ден и се стремете количеството да е достатъчно за правилното функциониране на тялото.

Внимателно подсушавайте след тоалетна

Случва се, когато бързаме, да не успеем да подсушим достатъчно добре влагалището, след като сме били до тоалетна. Това обаче не бива да се допуска, колкото и да бързаме, защото представлява риск от поява на бактерии и възникване на инфекции. 

Памучното бельо е за предпочитане

Памучната материя е неслучайно сред най-препоръчваните, що се отнася до избора на бельо. Това се дължи най-вече на свойството на памука да пропуска въздуха и да абсорбира излишната влага, което го прави прекрасен за интимната ни зона. Разбира се, няма как да изхвърлим сатененото и дантеленото си бельо (това би било престъпление!), но е добре да му се радваме на специални поводи, а в ежедневието да носим предимно памучно бельо. 

Коментирай