Здраве и красота

5 храни, богати на полезни мазнини според диетолозите

За повече здраве

17.09.2022г. / 11 59ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато чуят мазнини, някои хора си представят храна, която е изключително мазна, тежка на вкус, оставяща мазни следи по салфетки, дори изглеждаща зле сервирана в чиния, колбаси, маргарин и други.

Не всички мазнини звучат и изглеждат така. Тялото ни се нуждае от мазнини, за да изгражда клетъчни мембрани, за да се поддържат здравословни енергийни нива, както и за редица други процеси. Важно е обаче да изберем онези мазнини, които да носят ползи за здравето ни.

Примери за такива са мононенаситените и полиненаситените мазнини. Трябва да сме внимателни с храните, които съдържат трансмазнини и наситени мазнини, като колбасите, червеното месо, палмовото масло и други, които допринасят за повишени липиди и сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и други.

Вижте няколко примера за храни, богати на полезни мазнини, според западни диетолози.

Авокадо

Авокадото е чудесен източник на полезни за здравето мазнини. Поредно западно изследване установи, че консумацията му спомага за понижаване на нивата на лошия (LDL) холестерол.

Авокадото е богато на полезни за сърцето моно- и полиненаситени мазнини и е добър източник на фибри. Тези мазнини и фибрите са полезни за здравето на сърцето и метаболизма. Авокадото е чудесно за здравословната ни диета. Него можем да добавяме към сосове, смутита, здравословни десерти, яйца, тостове, салати и други.

Топ 7 най-богати храни на антиоксиданти (галерия)

Ядки

Още един начин да включите в менюто си полезни мазнини е като добавите към него ядки и семена. Ядките са богати на мононенаситени мазнини, както и на омега-3 мастни киселини, фибри, витамин Е, антиоксиданти и минерали. Консумацията на ядки се свързва с намален риск от сърдечносъдови заболявания, отбелязват диетолози.

Разбира се не бива да се прекалява с тяхната консумация. Обикновено препоръчителната дневна доза за сурови или печени ядки без сол е около 30-50 г. Семена, които са полезни за здравето ни са ленено, конопено, семена от чиа.

Кои са най-полезните семена

Маслини и зехтин

Маслините и зехтинът също ни осигуряват здравословни мазнини. Скорошно проучване, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, установява, че консумацията на поне 1/2 супена лъжици зехтин на ден е свързана с множество ползи за здравето, включително намален риск от сърдечносъдови заболявания, рак и други болести.

Разбира се дори и с най-полезните храни не бива да се прекалява. По възможност редувайте консумацията на маслини, които са в натурално масло с такива, които са мариновани, тъй като вторите съдържат и повече сол.

Съставки, които ще подобрят вашите смутита

Тъмен шоколад

Когато спазваме здравословен режим на хранене и диета, винаги ни се хапва нещо сладко. Черният шоколад с поне 75% съдържание на какао, бързо задоволява желанието ни за сладкиши. Какаото е богато на растителни антиоксиданти, наречени флавоноиди.

Свързани статии

Според западни специалисти, тези антиоксиданти могат да помогнат за предотвратяване на когнитивните нарушения и спомагат за добра мозъчна функция. Мазнините в тъмния шоколад се съдържат предимно в какаовото масло и са предимно мононенаситени.

Риба

За повече здраве не пропускайте да хапвате сьомга, скумрия, сардини, аншоа, риба тон и други полезни риби и морски дарове. Те ще ви осигурят важни мазнини, омега-3 мастни киселини, включително EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина). Рибата също е чудесен източник на протеини.

Според западно изследване, консумацията ѝ се свързва с множество ползи за здравето, включително и за подобряване на мускулната маса. Смята се, че рибата е една от храните, които могат да забавят загубата на мускулна маса, свързана с възрастта.

Коментирай