Здраве и красота

Храни за добра памет

Хапвайте тъмен шоколад

10.10.2022г. / 06 21ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато става въпрос за мозъка и неговите функции, всички ние сме съгласни, че той е един от най-важните органи в човешкото тяло. Въпреки дългите години наред научни изследвания и хилядите доклади, науката все още изучава с интерес този феномен, който всеки от нас притежава. Умението да си служим с мозъка може да се окаже ключово за начина ни на живот, за неговата продължителност и дори за материалното изражение на успеха. Как можем да помогнем на този жизненоважен орган да бъде здрав и да функционира по най-добрия възможен начин? На първо място трябва да отбележим едно много важно негово качество – способността да запаметява и възпроизвежда информация. Има ли начин да подобрим тази функция? Да, разбира се – тук на помощ идва най-старото познато лекарство на света – а именно – храната.

Споделяме с вас един кратък списък с продукти, които могат да ви помогнат да подобрите дейността на мозъка и неговата способност да запаметява. Ето ги и тях:

Мазни риби

Когато говорим за „храна за мозъка“, често пъти този тип водни обитатели оглавяват челната позиция. Те са богати на хранителни вещества, които не могат да бъдат произведени от човешкото тяло – в това число висококачествени завършени протеини, йод, витамини и минерали. Най-здравословни сред този вид риба са – сьомга, пъстърва, риба тон, скумрия. Високото съдържание на омега-3 мастни киселини и витамин D ги правят ценен съюзник в грижата за здравето на целия организъм. Ако искате да подобрите паметта си, да намалите риска от сърдечносъдови заболявания и дори да се борите с признаците на депресия – консумирайте поне 3 пъти седмично риба, за предпочитане приготвена на пара или на скара.

Кафе

Умерената консумация на кафе (1 до 3 чаши) дневно ще ви помогне да повишите вашата бдителност, тъй като кофеинът помага за блокирането на химическо вещество, наречено аденозин, което причинява чувството на сънливост. Именно освежаващите свойства на кафето ще ви помогнат да повишите настроението си, защото кофеинът повлиява невротрансмитерите (например допамин), свързани с подобряването на настроението. Ароматната напитка ще повиши концентрацията ви и ще ви предпази от развитието на сериозни неврологични заболявания като алцхаймер и паркинсон.

Тъмен шоколад

Неслучайно препоръчваме именно този вид шоколад, тъй като той съдържа около 70% какао – докато обикновеният (млечен) вариант има само 10-15%. Смлените какаови зърна и техният продукт – черният шоколад, съдържат вещества, които са от голямо значение за здравето на мозъка – флаваноиди, кофеин и антиоксиданти. Флаваноидите подпомагат дейността на мозъка и в частност – способността за учене и запаметяване. Съществуват твърдения, че те могат да ни предпазят от заболявания, които са свързани с отслабването на паметта.

Портокали

Вкусните цитрусови плодове са източник на витамин C, който играе ключова роля за предотвратяването на загубата на памет. Според скорошно проучване, по-високите нива на витамин C в кръвта могат да помогнат за по-безпроблемното изпълнение на задачи, за по-голяма способност за фокусиране над определени дейности, за подобряване на паметта, вниманието и на скоростта, с която вземаме решения.

Яйца

Яйцата са източник на няколко ценни нутриенти, които са свързани със здравето на мозъка – това са: витамин B6, витамин B12, фолат и холин. Холинът е важен микроелемент, който тялото използва, за да създаде ацетилхолин – невротрансмитер, който подпомага регулирането на паметта и подобряването на настроението. Дефицитът на фолат пък може да доведе до ранно развитие на деменция. За превенция на това състояние се препоръчва употребата му заедно с фолиева киселина. Преди да закупите каквато и да е хранителна добавка, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

Коментирай