Здраве и красота

Признаци на дефицит на витамин Е

Защо този витамин е толкова важен за здравето

10.12.2022г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин Е е изключително ценен и важен за организма. Той е един от четирите мастноразтворими витамини. Това означава, че са нужни здравословни мазнини, приети чрез храната, за да бъде правилно и качествено усвоен витамин Е. В отсъствие на мазнини в храната или в организма, усвояването му е значително затруднено и намалено. Това може да доведе до дефицит, който има своите проявления.

Витамин Е е известен със своите ползи за красива, гладка и стегната кожа. Той е основен елемент в редица козметични продукти за грижа за кожата. Освен това обаче той е отговорен за правилното протичане на функциите на сърдечносъдовата, нервната, имунната системи. Витамин Е има изключително мощни антиоксидантни свойства, които намаляват възпаленията, борят се с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, намалява риска от хронични заболявания и съдейства за облекчаването на симптомите им, когато са налице, според healthdigest.com.

Сред най-добрите източници на витамин Е са авокадо, натурални и нерафинирани растителни масла, манго, аспержи, зърнени култури, тъмнозелени листни зеленчуци.

Какви са признаците на дефицит на витамин Е?

Внимание! Статията има информативен характер. Ако се съмнявате за дефицит на витамин Е, консултирайте се с лекар.

Неврологични смущения

Според проучване от 2015 година, публикувано в Journal of Movement Disorders, цитирано от healthdigest.com, витамин Е е от съществено значение за поддържането на нормалните функции на нервната система и провеждането на нервните импулси между мозъка и всички останали органи и системи. Дефицитът на витамин Е би могъл да доведе до невропатия и други смущения в неврологичните функции.

Влошено здраве на мозъка

Тъй като витамин Е е много важен за нервната система, той оказва влияние и върху мозъка, разбира се, като център на нервната система. Витамин Е е мощен антиоксидант, благодарение на който мозъкът функционира добре. Недостигът на витамин Е може да доведе до влошена мозъчна функция.

Косопад

Косопадът може да възникне по много различни причини, като една от тях е дефицитът на витамин Е, според healthline.com. Витамин Е е сред най-важните витамини за косата. Той съдейства за нейния растеж и добро състояние.

Често разболяване

Витамин Е е антиоксидант и като такъв той играе много важна роля в механизмите на имунната система. Когато в тялото има недостиг на витамин Е, вероятността да се разболявате често от настинки и вирусни инфекции е голяма.

Втвърдяване на артериите

При по-сериозен и дълготраен дефицит на витамин Е кръвоносната система може да пострада. Един от вредните ефекти на дефицита на витамин Е е втвърдяването на стените на артериите, което прави нормалното кръвообращение нарушено и може да повиши кръвното налягане.

Възпаления в тялото

Хроничните, скрити и негнойни възпаления в тъканите и органите могат да се дължат на дефицит на витамин Е. Тъй като той има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства е в състояние да участва в потискащите механизми на възпаленията в клетките. Когато обаче той е в ниски концентрации, възпаленията могат да се разраснат или влошат.

Нарушена чревна флора

Дефицитът на витамин Е може да повлияе на нормалните функции на чревните бактерии. Тяхното делене може да бъде възпрепятствано, а колкото по-малък е броят на пробиотичните бактерии, толкова по-сериозни са щетите върху стомашно-чревния тракт. Витамин Е има съществена роля за поддържането на здрава чревна флора.

Влошено зрение

За да бъдат очите ви здрави и зрението ви остро, те се нуждаят от антиоксиданти, в това число и витамин Е. Според изследване от 2022 година, публикувано във Frontiers in Neuroscience, антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на витамин Е допринасят за поддържане на ретината в добро състояние и предотвратяват дегенеративни изменения, водещи до слепота.

Коментирай