Здраве и красота

Най-важните витамини за женското здраве

Те са от изключително значение за целия организъм

12.01.2023г. / 11 32ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Колкото и да се опитвате да водите здравословен начин на живот – да се храните правилно и да спортувате редовно, вероятно понякога ви се е случвало да имате чувството, че просто нямате сили. Започвате да се питате дали всичко със здравето ви е наред, дали пък не пренебрегвате някой важен симптом, който може да е показател за определено патологично състояние. След консултация с вашия лекуващ лекар, можете да установите, че причината за това състояние може да е много проста – липса на витамини.

В следващите редове ще ви предложим един кратък списък с едни от най-важните витамини за женското здраве. Ето ги и тях:

Витамин C

Познат още като аскорбинова киселина, той е известен с това, че помага на тялото ви за производството на червени кръвни клетки. Освен това е мощен антиоксидант, а с негова помощ раните заздравяват по-бързо. Редица проучвания доказват, че той повишава нивата на специфичен мозъчен химикал, който ви кара да се чувствате бодри и по-концентрирани. С напредването на възрастта и под разрушителното влияние на стреса, нивата му спадат. Ето защо е много важно витамин C да се приема в оптимални дози. Естествените му източници са броколите, грейпфрути, портокали, чушки, картофи, ягоди, домати, киви.

Витамин D

Със сигурност можем да наречем витамин D „витамин“, но реално той действа като хормон. С негова помощ калцият и фосфорът преминават в кръвния поток. Те са от изключителна важност за здравината на ставите и костите, а липсата му може да ги разруши. С течение на времето недостигът на витамин D може да направи костите по-тънки и чупливи, а това да доведе до остеопороза. Ценният витамин ще намерите в яйца и риба, особено сьомга, скумрия и сардини. Консултирайте се с вашия лекуващ лекар, за да установите дали имате нужда да приемате храни, обогатени с витамин D или пък под формата на добавка.

Витамини от група B

Към групата на тези витамини спадат следните – тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), кобаламин (В12) и биотин. По своята същност, те са водоразтворими основни хранителни вещества, които могат да се открият в много храни. Някои от тях са: пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Витамин В12 се съдържа изключително много в месото, рибата и млякото.

Защо тези витамини са важни за женския организъм?

Една активна жена на средна възраст може да изгори достатъчно голямо количество калории. Независимо дали домакинствате, тренирате в залата или пък имате напрегнат ден в офиса, за да имате достатъчно енергия, вие ще се нуждаете от витамини от В групата. Витамин В6 и В12 намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания при жените. Биотинът пък отдавна е признат за жизненоважната му роля за здрава и красива коса. Според изследвания, дами над 50-годишна възраст трябва да приемат добавка с витамин В12, тъй като с напредването на възрастта, той се усвоява по-трудно от организма.

Желязо

Този елемент е от изключителна важност за здравето на всяка жена. Желязото повишава енергията, поддържа имунната система и подпомага правилното функциониране на мускулатурата. Освен това то играе важна роля за притока на кислород в тялото и е от съществено значение за репродуктивните органи и функции. За нивата му трябва да следите преди и по време на бременност, както и в следродилния период, особено ако сте избрали да кърмите. Ако пък нямате достатъчни нива на желязо в кръвта, клетките не могат да получат нужната им енергия и тогава може да се говори за т. нар. желязодефицитна анемия. Ниските нива на желязо могат да бъдат установени с кръвни изследвания.

Витамин Е

Често наричан „витаминът на красотата“, за него се знае, че той е от огромно значение за поддържането на доброто състояние на целия организъм. Освен това, той може да забави признаците на стареене. Къде ще го откриете? В храни като царевично масло, лешници, фъстъчено масло, слънчогледови семки и пшеничен зародиш.

Коментирай