Здраве и красота

10 безценни ползи от пробиотиците

Запазват „добрите“ бактерии, докато борим „лошите“

28.02.2023г. / 13 02ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

През последните години думата пробиотик се превърна в една от любимите ни, особено когато говорим за стомашно и чревно здраве. И това не е случайно. Положителните ефекти, които имат пробиотиците, са наистина много и е нормално да им обръщаме внимание.

Благодарение на пробиотиците можем да регулираме чревния баланс, да предпазим стомаха си от дискомфорт при прием на антибиотици, да подсилим имунната система, особено при инфекции и простуда, както и да облекчим детските колики.

В следващите редове ще ви запознаем с това кои са най-големите ползи от пробиотиците за нашия организъм и как можем да си ги набавим.

1. Запазват „добрите“ бактерии, докато борим „лошите“, когато използваме антибиотик

Когато сме болни, дали ние или пък децата ни, понякога се налага да прибегнем до прием на антибиотици. Терапията с антибиотици често е необходима, за да се преборят инфекциите, но както спомагат за оздравителния процес, така обаче могат да окажат и негативен ефект върху състоянието на червата. Това се получава поради силното действие на антибиотиците, които имат за цел да убият „лошите“ бактерии в стомаха. Но наред с т. нар. лоши бактерии, те нарушават баланса и на добрите бактерии, от които има нужда организмът ни.

Антибиотиците могат да ограничат значително броя на добрите бактерии, а това съответно води до отслабване на силите на тялото да се бори с болестотворните микроби.

Ето защо при прием на антибиотик често се препоръчва и прием на пробиотик, който спомага да се възстанови нарушения чревен баланс и да се запазят добрите бактерии. Това, което е важно да знаете, е че и след като приключите с приема на антибиотик, е добре да продължите с пробиотика поне още няколко дни, докато върнете баланса в чревната флора.

Какво означава всъщност пробиотик?

Името означава „за живот“. Терминът се използва за описание на „добрите“ бактерии и тяхното значение за живота и здравето ни, което предполага и произходът му от гръцките думи „pro“, означаваща „за“, „bios“ – живот.

За да бъде смятан за пробиотик, микроорганизмът трябва да е жив и неговото значение за здравето да е доказано по време на клинични изпитвания. Пробиотичните добавки, независимо дали са под формата на таблетки или напитки, трябва да съдържат същите бактериални щамове и да се приемат в същата доза, която е използвана в даденото клинично изпитване.

Най-често срещаните видове микроорганизми, използвани в пробиотиците, са млечнокиселите бактерии като Limosilactobacillus reuteri Protectis, използвани в продуктите на BioGaia®.

BioGaia® Protectis капсули представлява иновативен пробиотик, под формата на веган капсули, който допринася за поддържането на добро здраве, балансирана чревна флора и висок имунитет.

Когато всичко в храносмилателния тракт работи добре, вероятността да развием хронично заболяване или имунната ни система да стане уязвима към атаки, е по-малка.

2. Успокояват коликите, които засягат над 25% от децата

Колики – дума, от която на всеки родител му настръхва косата. Според различни проучвания над 25% от децата страдат от чревен дискомфорт или т. нар. колики. Това се смята и за най-честата причина родителите на първо дете да посещават педиатър. Чревният дискомфорт при децата се характеризира с чест плач, предимно вечер – в рамките на поне три часа на ден и най-малко три дни в седмицата, в продължение на поне три седмици подред.

Някои проучвания показват, че бебетата с колики изпитват този дискомфорт, тъй като количеството на „добри“ и „лоши“ бактерии в червата е небалансирано. Пробиотиците като Limosilactobacillus reuteri Protectis могат да помогнат за възстановяване на баланса чрез увеличаване броя на „добрите“ бактерии в червата.

Признаци на колики се появяват най-често между първите шест и осем седмици от живота на бебето, така че никога не е твърде рано да се подпомогне чревната му флора.

3. Намаляват образуването на газове и подуването на корема

Един от най-неприятните моменти, причиняващи сериозен дискомфорт, е подуването на корема. Често това подуване е придружено и от образуване на газове, които ни притесняват още повече. Но и двете състояния са много често срещани и повечето хора сякаш се примиряват с това неудобство. Е, не е необходимо да свиквате с дискомфорта, защото има много лесни и ефективни начини да го преборите. Един от тях е приемът на пробиотици. Тъй като главната причина за появата на газове и подуването на корема е дисбаланс в чревния микробиом, следва да се опитаме да му повлияем и да го регулираме. А лесният начин това да се случи е чрез пробиотици.

Добавките с пробиотик спомагат да се балансира микробиомът в червата, както и да се преборим с лошите бактерии.

4. Полезни са за мозъка

Здравето на стомаха е важно не само от гледна точка на храносмилането. Според изследвания, между червата и мозъка има постоянна връзка. Неслучайно, когато се чувстваме тревожни или притеснени, усещаме „топка в стомаха“. Това се дължи именно на тази постоянна връзка между стомаха и мозъка ни.

Когато чревната флора е в добро състояние, това оказва благоприятен ефект и на ума ни. Все повече проучвания се правят в тази посока да се докаже важната роля на гастроинтестиналното здраве по отношение на нашето настроение, подобряването на концентрацията и паметта.

5. Намаляват честотата на пристъпите на диария

Възможните причини за поява на диария могат да бъдат от най-различно естество. Най-често промяна във вида на бактериите в червата е отговорна за дискомфорта и диарията. Много често приемът на антибиотици също се отразява на чревната флора и може да доведе до диария. В такива моменти пробиотиците се явяват като спасителен пояс, защото регулират чревния баланс и подобряват състоянието на стомаха. А това неминуемо води до редуциране на честотата на пристъпите на диария и усещане за облекчаване на дискомфорта.

В тези моменти не бива да подценяваме качествата на пробиотиците, защото те значително подобряват състоянието и могат да имат успокояващ ефект.

6. Добри са и за сърцето

Пробиотиците могат да са добър приятел както на стомаха и мозъка, така и на сърцето ни. Може да ви звучи невероятно, но според няколко изследвания пробиотиците могат да имат много позитивен ефект върху сърдечното ни здраве. Резултатите от няколко проучвания показват, че добавките с пробиотик могат да имат благоприятно въздействие върху нивата на холестерол и регулиране на кръвното налягане. Комбинацията от пробиотик и безсолен режим на хранене може да допринесе за подобряване на сърдечното здраве.

7. Редуцират алергични симптоми

Правени са редица изследвания, според които в някои случаи пробиотиците могат да изиграят положителна роля при облекчаването на признаци на алергия и екзема при децата.

8. Повишават имунната защита

Много често, когато сме болни, чревната флора се оказва с нарушен баланс. Т. нар. лоши бактерии са много повече от добрите и това причинява сериозен дискомфорт. За да възстановим този баланс и да подсилим имунитета, бихме могли да се възползваме от предимствата на пробиотиците. Те възстановяват добрите бактерии в чревната флора и така допринасят за по-здрава и силна имунна система.

9. Помагат в отслабването

Червата играят значима роля в това как тялото ни изразходва енергията (калориите), която получаваме от храната. Това ги прави много важен съюзник в борбата с излишните килограми. Здравата чревна флора може да допринесе за по-добър резултат, ако се стремим да отслабнем и обратното. Ако имаме проблеми със стомаха, това би затруднило метаболитните процеси и редуцирането на тегло.

10. Укрепват храносмилателната система

Добрите бактерии в стомаха ни са ключов играч в храносмилателния процес. Особено активни и полезни са при преработката на въглехидратни храни, богати на фибри, които понякога могат да са по-трудни за храносмилане. Пробиотиците подпомагат това да се случи по-лесно и така укрепват цялостно храносмилателната система.

В заключение можем да обобщим, че чревният ни микробиом се състои от множество бактерии, които участват в широк спектър от функции в тялото. Сред тях са поддържането на храносмилателния тракт, подсилването на имунната система и успокояването на подутия корем. Благодарение на приема на пробиотици можем да помогнем за поддържането на добрите бактерии в червата и това да се отрази благоприятно на цялостното ни здраве.

Коментирай