Здраве и красота

5 летни напитки, които ще ускорят метаболизма ви

Освежете се и бъдете във форма

03.06.2023г. / 17 35ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички чакаме летните дни с голямо нетърпение. Няма как да останем равнодушни, тъй като този сезон е изпълнен с усмивки и планове за ваканции. За да съумеем обаче да поддържаме формата си, трябва да съчетаем полезното с приятното. Да се възползваме от ситуацията и да останем активни и здрави. Ето защо в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за вкусни летни напитки, които ще ви помогнат да ускорите метаболизма си. Ето ги и тях:

Вода с ябълки и канела

Всички знаем за полезността на достатъчната консумация на вода. Уви, невинаги успяваме да си набавим нужните количества от нея. Ето защо можем леко да разнообразим вкуса ѝ, като добавим нещо към нея. В голяма кана изсипете вода, а на дъното ѝ пуснете няколко листа мента. Добавете тънко нарязани парчета зелена ябълка, както и една разчупена пръчка канела. Прибавете 1-2 чаши лед и сложете в хладилника за около час. Консумирайте тази приятна напитка, а с лед като водата намалее, можете да допълните отново. Можете да повторите няколко пъти, като така ще имате вода за ден-два. Канелата ще ви помогне да облекчите стомашно-чревни неразположения, а освен това тя подпомага храносмилането, има антимикробно и противовъзпалително свойство.

Напитка с манго и джинджифил

Напълнете кана с вода. Обелете малък корен джинджифил и го нарежете на тънки филийки. Сложете го във водата и добавете 1 ч. ч. ситно нарязано замразено манго, шепа листа от мента и кубчета лед. Сложете напитката в хладилник и оставете за около час. Изсипете в чаша и непосредствено преди да поднесете, сложете няколко парченца прясно манго – то ще ви помогне да алкализирате тялото си, да подобрите храносмилането и да засилите метаболизма си.

Лимонада с чиа

Накиснете 2 ч. л. чиа за около час-два с чаша вода. Ако желаете, можете дори да накиснете чиата от предната вечер. Към нея добавете 1 ч. л. лимонов сок и ½ ч. л. мед. Разбъркайте добре и изпийте. Можете да консумирате напитката и веднага след ставане – около половин-един час преди закуска. Фибрите, които влизат в състава на чиата, ще ви дадат усещане за ситост, като по този начин ще хапвате по-малко. Можете да консумирате по няколко пъти на ден преди хранене. Тази напитка със сигурност ще засили метаболизма ви и ще ви помогне със загубата на мазнини.

Напитка с лимон и джинджифил

За нея са ви необходими:

  • 1 литър вода;
  • 2 лимона;
  • парче джинджифил (около 2,5 см);
  • ½ ч. л. черен пипер;
  • 1 ч. л. мед;
  • 1 ч. л. лимонов сок.

Изсипете водата в съд за готвене. Измийте добре лимоните, след това ги разполовете и изстискайте сока им (оставете го настрана). Нарежете корите на лимона и ги добавете към водата. Настържете джинджифила, добавете и пипера. Варете за 5 минути. Оставете да изстине леко и след това прецедете. Изсипете в чаша, овкусете с лимоновия сок и меда.

Напитка с кимион и канела

Ще ви трябват:

  • 1 литър вода;
  • 3 ч. л. кимион;
  • 1 пръчка канела;
  • 1 ч. л. мед;
  • 1 ч. л. лимонов сок.

В голям съд изсипете водата. Сложете кимиона и канелата и оставете да ври за около 5 минути. Оставете да изстине и прецедете водата. Изсипете в чаша и добавете лимона и меда, разбъркайте добре. За предпочитане е да пиете напитката на празен стомах, преди закуска.

 

Коментирай
Здраве и красота