Здраве и красота

3 от най-добрите метода за изгаряне на мазнините

Тренирайте с тежести

08.06.2023г. / 13 31ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабване, стягане, тонизиране… Когато говорим за фитнес цели, всяка една от нас има различна визия за начина, по който би искала да изглежда тялото ѝ. Всъщност, това което може би жените желаят най-силно не е свързано с определени цифри на кантара или пък с размер дрехи, а просто да се отърват от мазнинките. Без значение дали се определяте като „слаба“ или не, ако имате повече телесни мазнини, тялото ви няма да изглежда тонизирано и във форма. В следващите редове ще ви споделим най-добрите методи за изгаряне на мазнини. Ето ги и тях:

Тренирайте редовно

Свързани статии

На първи прочит това може да ви звучи безсмислено или пък очевидно. Но тук не говорим само за калориите, които изгаряте, а за адаптацията, която тялото ви трябва да извърши, когато тренирате редовно. Именно това пренастройване на всички негови системи може да увеличат способността ви да изгаряте повече мазнини, без дори да се опитвате. Когато тренирате редовно, вашето тяло работи по-ефективно при доставянето и извличането на кислород, а това от своя страна помага на клетките да изгарят мазнини по-ефективно. Системните упражнения ще подобрят обмяната на веществата, позволявайки на мастните киселини да се движат по-добре през кръвта и в мускулите. Така мазнините стават по-леснодостъпни, за да може организмът да ги използва.

Чрез редовните тренировки ще увеличите размера и броя на митохондриите, които представляват нещо като клетъчни електроцентрали, които осигуряват енергия във всяка част на тялото. Ето защо, когато решите да се упражнявате, дори да не виждате резултати в началото, знайте, че това е едно от най-добрите неща, които можете да направите не само за тялото, но и за духа и здравето си. Не губете кураж и не се отказвайте!

Горете мазнини с кардио с различен интензитет

Ако сте нови в света на тренировките, със сигурност сте чували, че трябва да правите кардиоупражнения. Мнозина смятат, че за да се изгорят по-ефективно мазнините, за предпочитане е да се правят високоинтензивни кардиотренировки. Всъщност обаче, ако комбинирате няколко вида от този тип натоварване, това може да ви помогне да стимулирате по-добре всяка една от системите на тялото си, да се предпазите от наранявания и да избегнете скуката и рутината. Комбинирайте високоинтензивни кардиотренировки (при пулс от 80% - 90% от максималната сърдечна честота), заедно с такива със средновисока и ниска интензивност.

За предпочитане е да правите 1-2 тренировки седмично, които попадат в диапазона с висока интензивност – като например табата, интервални тренировки или просто много бързо темпо на изпълняване на упражнения. През останалите дни миксирайте натоварванията. Имайте предвид, че средно висока интензивност (или умерена) можете да постигнете дори с ежедневни дейности като събиране на листа или изриване на сняг (стига да го правите достатъчно интензивно), бързо ходене на пътека или каране на колело със средно темпо. За нискоинтензивни се считат тренировки, при които се достигат 60%-70% от максималната сърдечна честота. Тяхното преимущество е, че те се изпълняват лесно – тук говорим за разходки, изкачване на стълби с леко темпо и т. н.

Тренирайте с тежести

Свързани статии

За да изгаряте мазнини при силови тренировки, можете да използвате няколко стратегии. Една от тях е да включите към рутината си кръгова тренировка – така ще изгорите повече калории чрез комбиниране на високоинтензивно кардио и упражнения за силова тренировка. По този начин ще успеете да поддържате пулса си висок, преминавайки от едно упражнение към друго, при това със съвсем малка или никаква почивка, възползвайки се от ефекта както на кардиоупражненията, така и на силовата тренировка. При всички положения включете и тренировки с тежести, като започнете с по-леки и постепенно увеличавате натоварването. Задължително към вашата тренировъчна програма добавете и многоставни упражнения (клякания, напади, мъртва тяга, отпади, ходещи напади и др.). Такива упражнения включват повече от една мускулна група, карайки тялото да движи по-голяма тежест. Така ще тренирате тялото функционално, като изгаряте повече калории.

 

Коментирай