Здраве и красота

Как да се защитим от слънцето

23.04.2008г. / 09 37ч.
Аз жената
Как да се защитим от слънцето

Свидетели сме на съществена еволюция в начина на мислене и поведение спрямо слънцето. Хората се излагат вече 2 пъти повече на слънце отколкото преди 10 години. Така, с повече време прекарано под слънцето, те имат нужда да разберат по-добре слънцезащитните продукти, за да изберат правилната защита.

При все това в Европа все още 52 % от жените и 62 % от мъжете не се защитават от слънцето правилно - ето защо Garnier създаде продукти, адаптирани според начина на живот и нуждите на всеки. Защитата от слънцето не трябва в никакъв случай да се превръща в тежест.

Решението?
Като пионери в природните технологии и в иновациите, Garnier Ambre Solaire преодолява все повече и повече ограниченията с ефективността на слънчевите продукти, създавайки изключителни формули за оптимална защита, т.е. широкоспектърни филтри за дълготрайна защита. Използваните съставки са с все по-добро качество, текстурите – не-мазни и не лепнат, дизайнът на бутилките е все по-модерен и привлекателен, продуктите – все по-удобни и лесни за употреба.

Всичко за слънцето – рискове и ползи
В правилните дози слънцето е източник на удоволствие и ни е нужно, за да се чувстваме добре. Слънцето наистина повдига духа! Доказано е, че слънчевата светлина има благоприятно влияние върху нашето настроение. То ни помага да отделянето на мелатонин – хормон, който влияе върху нашия биологичен ритъм и настроение.

UV лъчите спомагат в кожата да се синтезира витамин D, който играе важна роля за натрупването на калций върху костите. И все пак е достатъчно да се излагаме на слънце по малко всеки ден.
Но не забравяйте – прекалено много излагане на слънце е вредно за здравето.
Слънчевото изгаряне: Колко опасно е то?
Слънчевото изгаряне вреди сериозно на кожата.
Слънчевото изгаряне ускорява стареенето на кожата и може да причини появата на пигментни петна.
Честото слънчево изгаряне, особено в детска възраст, може да причини рак на кожата.

UV лъчи: Не им се доверявайте
UVA-UVB Лъчите се различават по дължината на вълните и по съдържащата се енергия.

UVВ лъчи: Внимавайте!
UVB Лъчите съдържат много енергия и имат по-къса дължина на вълната.
Това, което ги отличава е, че нападат на два фронта: първо, с непосредствен видим ефект, те са главната причина за слънчево изгаряне – те са изключително вредни за тялото. Второ, с по-дълготраен ефект, те могат да причинят различни видове рак на кожата.

UVA Лъчи: Бавна, но постоянна реда!
UVА Лъчите са с по-малко енергия и с по-голяма дължина на вълната. Тяхното действие не винаги се проявява веднага, но уврежданията са по-бавни и с натрупващо се действие. Те проникват дълбоко в кожата и причиняват нежелани ефекти като преждевременно стареене на кожата, бръчки, промени в нашето ДНК, което може отново да причини рак на кожата.  Тези лъчи присъстват и представляват заплаха за кожата през целия ден, а не само когато е слънчево и когато е най-топло.

Слънцезащитните продукти са създадени първоначално с цел да ни защитят от UVB лъчите, тъй като изгарянето е най-видимата вреда от слънцето, без да се осъзнава достатъчно опасността от UVA лъчите. Днес, ефективната слънчева защита покрива едновременно UVA и UVB лъчите, тъй като комбинацията от тези два вида лъчи причинява изгарянето на кожата, преждевременното стареене на кожата, загубата на еластичност и, в най-лошия случай, развитието на ракови образувания по кожата.

Всяка кожа заслужава най-добрата защита
В продължение на 70 години в Garnier правим проучвания и трупаме опит, за да създадем революционни слънцезащитни продукти, подходящи за цялото семейство, така че където и да сте, каквото и да правите, да можете да защитите вашата кожа.
И като иноватор в защитата от слънце, и използвайки най-добрите технологии, които съществуват, Garnier Ambre Solaire позволява на хората да предпазват кожата си от рисковете, свързани с излагането на вредна UV светлина.

Фототипове: Не всички сме еднакви спрямо слънцето!
Последствията от слънчевото облъчване зависят от типа на нашата кожа.
Фототипът се определя от цвета на кожата (генетично заложеното съотношение между червени и кафяви пигменти).
1. Много бледа кожа, руса или червена коса и лунички, светлозелени или сини очи.
На слънце кожата изгаря и никога не добива загар. Нуждае се от много висока степен на защита.
2. Светла кожа, светла коса и сини или кафяви очи.
Кожата изгаря при продължително излагане на слънце и лесно добива загар.  Нуждае се от много висока степен на защита.
3. Светла кожа, кафява коса и кафяви или сини очи.
Кожата изгаря, ако се излага на слънце продължително време, но обикновено лесно добива загар. Нуждае се от висока степен на защита.
4. Матова кожа, тъмнокафява коса, и кафяви очи.
Кожата изгаря само ако е била изложена на слънце много продължително време и лесно добива загар. Нуждае се от средна степен на защита.
5. Тъмна кожа, черна коса и тъмни очи.
Кожата изгаря само при прекомерно излагане на слънце и много лесно добива загар. Нуждае се от ниска степен на защита.
6. Много тъмна кожа, черна коса и тъмнокафяви очи.
Кожата изгаря само при свръхизлагане на слънце и много лесно добива загар. Нуждае се от ниска степен на защита.

Какво представлява чувствителната към слънцето кожа ?
За някои хора, слънцето не е източник на удоволствие, а отговорник за кожни реакции, за прегряване, зачервявания, изгаряния, както и неприятно чувство по време на излагане на слънце. За тях, лятната почивка е свързана с множество проблеми, също както и разходките на открито, играта на тенис или дори кафето на терасата. Тези хора са с чувствителна или нетолерантна кожа към слънцето.
Хората, чиято кожа изгаря без изобщо да почернее и е предмет на множество възпаления след излагане на слънце се нарича чувствителна или нетолерантна към слънцето. Често такива са хората със светли коси, рижи или албиноси, със светла, розова кожа и със сини очи, но е възможно и други фенотипове да реагират остро на слънцето.
Те често остават затворени в къщи, на сянка, или с плътни памучни дрехи, което изобщо не е забавно през лятото. 
Благодарение на Garnier Ambre Solaire, всички могат да се насладят на слънцето.

Мнението на дерматолога - експерт в слънцезащитата
«Слънчевият екран за чувствителната кожа трябва задължително да е с много висок фактор, за да защитава кожата от атаките на UVB лъчите, както и с висока степен на защита от UVA лъчите, които са отговорни за кожното стареене, и могат да предизвикат алергии и кожни възпаления. По дефиниция чувствителната кожа има нужда от специална грижа. Защитата трябва да е дълготрайна и висококачествена (всяка състака трябва да е тествана и внимателно избрана, за да се минимизират реакциите, които би могла да предизвика). Впрочем, текстурата, т.е чувството при нанасяне, е от огромно значение. Тя трябва да хидатира добре - поне 12 часа. И не на последно, тя трябва да остава кожата да диша. »

Коментирай