Здраве и красота

Храни, които никога да не комбинирате, защото е вредно

Най-лошите хранителни комбинации

27.07.2023г. / 08 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Правилното комбиниране на храната е от огромно значение както за фигурата ви, така и за процесите в организма ви. Грешните комбинации от храни могат да доведат до подуване, газове, напълняване, задържане на течности, трудности в контрола на теглото, неуспехи в опитите да отслабнете, както и дори да предизвикат по-сериозни здравословни проблеми.

Най-неподходящите хранителни комбинации

Кои са храните, които никога не трябва да комбинирате, защото е вредно?

Различни видове мазнини

Мазнините са най-калоричната група храни. Те изискват повече енергия за обработка, както и отделяне на специфични ензими и стомашни сокове. Когато комбинирате няколко вида мазнини, дори да са само два, това затруднява организма, освен това го товари с множество калории.

Така например не трябва да комбинирате маслини с месо, риба с майонеза, пържено месо или пържена риба с друг вид растително олио или масло. Не е добра идея и да добавяте ядки към ястия с месо или риба, за да ги направите по-хрупкави.

Различни видове протеини

Протеините, подобно на мазнините, са група храни, които изискват съсредоточаването на много голямо количество енергия за обработката им. Това затруднява организма и може да забави метаболизма.

Животинските протеини изискват най-много енергия за храносмилане и усвояване. Това изтощава храносмилателния тракт, дори може да обърка тялото какви точно ензими са необходими за разграждането им. Така се появяват подуване, газове, тежест в корема, умора, изпотяване.

5 хранителни комбинации, които да избягвате

Добре е да не смесвате месо с яйца, яйца с бекон, кисело мляко с ядки, морски дарове и риба с месо, месо с бобови култури.

Свързани статии

Течности по време на хранене

Повечето хора пият вода, сок, газирано или алкохол по време на хранене. Това е погрешен подход, тъй като течностите разреждат храносмилателните ензими и стомашни сокове. Така разграждането и усвояването на храната се затруднява.

Сладките напитки са още по-вредни, защото повишават не само калорийния ви прием, но и кръвната захар. Това внася допълнителен смут в организма. Подобна е ситуацията и с алкохола. Той затруднява работата на черния дроб, който отговаря за освобождаването на необходимите ензими за разграждане на хранителните вещества.

Протеини и тестени, нишестени храни

Една от най-лошите комбинации е тази – месо с картофи, месо с тесто, картофи с тесто, месо с паста, риба с паста, сандвичи.

10 комбинации от храни за вашето здравословно меню

Животинските източници на протеини и мазнини в комбинация с тестени изделия или храни, съдържащи нишесте, предизвикват огромно затруднение в храносмилането. Добре е тези храни да се консумират отделно едни от други.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Гост ( преди 9 месеца )