Здраве и красота

5 стъпки да подготвим кожата си за есента

Подгответе се за идния сезон от глава до пети

14.09.2023г. / 12 31ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Макар и да сме се опитвали да пазим кожата си през горещия сезон, на практика е почти невъзможно да успеем да се скрием от слънцето. Със сигурност и вие сте се изкушили да застанете под жарките му лъчи и да усетите приятната му топлина, запазвайки спомена за тези моменти чак до другото лято. Въпреки всичко, след края на сезона трябва да се погрижите за кожата си и да я подготвите за есента. А ето и няколко начина как да го направите:

Възстановете колагена

Есента е идеалното време, в което да работите върху възстановяването на нивата на колаген и да възобновите количеството му, което може би е било изгубено заради по-честото излагане на слънце. Ако искате да направите това, най-добрият съвет, който можем да ви дадем е да се обърнете към професионалист. Макар че на пазара съществуват безброй продукти, които обещават да снабдят кожата ви с колаген, най-добрият начин си остава да се опитате да направите това в салон, избирайки подходящата за вас процедура. За да поддържате нейния ефект, правете я на всеки 6-8 седмици, а между две посещения при вашия козметик можете да си правите домашни маски.

7 причини да използвате етерично масло от бергамот за здраве и красота

Приемайте подходящите витамини

Със сигурност основната грижа за кожата ни през лятото е нанасянето на слънцезащитен крем. Но тя не бива да се изчерпва само с това. От огромно значение за красотата и здравият ѝ вид е нашата диета и приемът на достатъчно количество вода. Витамините могат да помогнат за намаляване на бръчките, сухотата, по-грубият вид на кожата и пигментните петна. За да се подготвите за есента, за предпочитане е да включите в ежедневната си рутина четири основни ключови витамина – витамин А, витамин D, витамин Е, витамин K. Витамин D можете да си набавите много лесно, излагайки се на слънце само за 15 минути. Проверете кои храни съдържат другите бюти витамини или пък си ги вземете под формата на добавки. Разбира се, винаги съгласувайте решенията си с вашия лекуващ лекар.

Как да се грижите за косата си в края на лятото?

Намалете консумацията на захар

Безспорно лятото и почивните дни са ви подтикнали да нарушите режима си и да прекалите с храната или пък питиетата (било то алкохолни или не). Имайте предвид, че храните с висок гликемичен индекс (всички сладки и солени преработени храни) могат да предизвикат ефекта на доминото и да се отразят пагубно, което пък да отключи прохормоналните ви нива и да доведат до проблеми с кожата и дори акне. Когато консумирате по-големи количества захар, тялото започва да произвежда повече от хормона инсулин, който може да причини възпалителни процеси в тялото.

8 причини да използвате масло от черен кимион 

Ексфолирайте

Вероятно с идването на пролетта кожата ви жадува за слънчевите лъчи и изглежда сияйна и стегната. Към края на лятото обаче, можете да забележите, че това вече не е така – вероятно са се появили още повече фини линии, пигментни петна и несъвършенства. За да избегнете тези последици от слънцето, ексфолирайте добре кожата си поне веднъж седмично. Ако пропуснете тази стъпка дори и най-добрият овлажняващ продукт няма да ви помогне, тъй като върху кожата ви ще има слоеве сухи, мъртви кожни клетки. Премахването им ще ви помогне и за абсорбирането на продуктите, които ще използвате след това.

Кои са витамините на красотата?

Обърнете внимание на краката си

Отдайте заслужена почивка и се погрижете за краката си, които цяло лято са ви служили вярно! След сезона на сандалите, със сигурност стъпалата ви ще имат нужда от добро почистване, а ноктите ви от педикюр. Ето защо, запишете си час в салона или пък се погрижете за краката си у дома.

 

Коментирай