Здраве и красота

Внесоха 12 искания към Правителството за проблема хепатит

20.05.2008г. / 12 15ч.
Аз жената
Внесоха 12 искания към Правителството за проблема хепатит

По случай 19 май, световен ден за борба с хепатита, стартира глобалната информационна кампания “Аз ли съм номер 12?”

На 19 май 2008 г. (понеделник) бяха внесени 12 искания, свързани с проблема хроничен вирусен хепатит, в Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Парламентарната Комисия по здравеопазване. Дванадесетте искания се внасят на 19 май 2008 г., по повод Световния ден, към Правителствата на всички европейски държави, членки на ELPA. Шест от исканията са еднакви за всички членки на ELPA, а останалите шест искания са изградени според конкретните нужди на пациентите във всяка една държава.

Исканията и старта на информационната кампания “Аз ли съм номер 12?” бяха представени на пресконференция по повод отбелязването на Световния ден за борба с хепатита – 19 май 2008 г.

Участие в пресконференцията взеха:
- Проф. д-р Константин Чернев – Национален консултант по вътрешни болести и Началник на Клиника по гастроентерология към Медицински университет София;
- Проф. д-р Захарий Кръстев – Клиника по гастроентерология към Медицински университет;
- Доц. д-р Симеон Стойнов – Председател на Българското дружество по гастроентерология и Началник на Клиника вътрешни болести и гастроентерология към МБАЛ “Царица Йоанна”;
- Д-р Станимир Хасърджиев – Секретар на “Хепасист” и член на УС на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания ELPA.

За първи път тази година на една обща дата, всички държави, които имат пациентски организации по цял свят отбелязват Световния ден за борба с хепатита – 19 май 2008 г. Паралелно със Световния ден, на 19 май 2008 г. стартира глобалната информационна кампания “Аз ли съм номер 12?". Мотото на кампанията е еднакво за над 200 пациентски организации от седемте световни региона, които заедно отбелязват Световния ден за борба с хепатита.

Всеки дванадесети човек по света е заразен с хепатит B или C, без да знае. Годишно от вирусен хепатит умират четири пъти повече хора отколкото от СПИН в световен мащаб. Мрачната статистика, която стои в основата на “Аз ли съм номер 12?” е причината за организирането на тази глобална кампания, която цели да информира световната общественост за рисковете от заразяване с хепатит.

Днес се приема, че около 500 милиона човека по света са инфектирани с вируса на хепатит B и около 150 милиона – с вируса на хепатит C. Данните за България сочат честота до 8% на хепатит B и около 1.5% честота на хепатит C сред населението, което поставя страната ни на едно от първите места в Европа по разпространение на тази инфекция.

Около 20% от болните с хроничен вирусен хепатит развиват чернодробна цироза с трайна загуба на трудоспособност и с нисък процент на преживяемост. Честотата на първичния рак на черния дроб при тези болни е висока (4-5% годишно). Отнесена към цялото население тя е 8 заболели на 100 000 души. Чернодробната цироза и първичният рак на черния дроб са най-честата причина за извършване на чернодробна трансплантация.

В повечето случаи вирусната инфекция протича безсимптомно, без външни изяви, което от своя страна прави откриването й сравнително рядко и най-често случайно. По тази причина носителите на вируса разбират късно (обикновено след години) за заболяването си и в някои случаи се стига до гореспоменатите последици.

Най-често хората се заразяват с Хепатит B или C след: претърпяна операция; стоматологична интервенция; кръвопреливане; татуировка или пиърсинг; посещение при стоматолог, козметик и др. с ниска хигиена на труд; рисков сексуален контакт и др.

Най-сигурният начин за доказване на заболяването е чрез провеждането на кръвен тест.

Повечето хора не различават острия Хепатит A, известен като “болестта на мръсните ръце”, от хроничните Хепатити B и C, които нанасят трайни поражения върху черния дроб и водят до сериозни усложнения като чернодробна цироза и рак на черния дроб.

В България се организира телевизионна информационна кампания със съдействието на медийни партньори от национални и кабелни телевизии и кампанията “Аз ли съм номер 12?”, която ще бъде с продължителност 1 месец – от 19 май до 19 юни 2008 г. Клипът “Аз ли съм номер 12?” може да бъде гледан директно и на интернет адрес:
http://medtv.tv/?view=campain&id=36

В рамките на една седмица, за периода 19 – 23 май 2008 г., студенти по медицина ще раздават информационни листовки на ключови места в столицата в следобедните часове. Брошурите съдържат кратка информация за разпространението на вируса по света и в България, както и начините на заразяване с хроничен вирусен хепатит и основния проблем за диагностициране на болестта – липсата на симптоми.

В продължение на две седмици в интернет пространството ще бъде публикуван и банер “Аз ли съм номер 12?”, който да насочва към страницата на “Хепасист” – www.hepasist.org, където са изложени 12-те искания към Правителството, има отделна секция за Световния ден и линк към интернационалния сайт – www.aminumber12.org.

Дванадесетте искания са съставени от две главни части. Първите шест искания са еднакви за всички европейски държави, членки на ELPA и са съобразени с европейските директиви и препоръки за лечение на хроничен вирусен хепатит B и C. Вторите шест искания са конкретни за всяка държава и се определят в съответствие с необходимите промени в дадената здравна система. Българските шест искания са изградени въз основа нуждите на пациентите, страдащи от хроничен вирусен хепатит в България.

6 искания, отнасящи се за всички европейски държави, членки на ELPA
1. Приемане на препоръките на Европейската комисия за целеви скрининг за хроничен вирусен хепатит в Европа, подсигуряване на ранна диагностика и широк достъп до лечение и здравни грижи.
2. Ангажиране на страните-членки на Европейския съюз за изпълняване на бъдещите критерии на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за епидемиологичен надзор на хроничните вирусни хепатити.
3. Осигуряване на скрининг за рискови групи, което ще предотврати усложнения като чернодробна фиброза и чернодробен рак.
4. Ангажимент за партньорство с пациентските групи за борба с хепатита, за да се подсигурят координирани кампании за повишаване информираността на обществото.
5. Изпълнение на Европейската стратегия за предпазване на здравните работници от кръвно-трансмисивни инфекции като вирусен хепатит, съгласно Директива 2000/54/ЕС.
6. Осигуряване на европейско финансиране за по-задълбочени изследвания за лечението на вирусен хепатит, особено за случаи на ко-инфекция с HIV.

6 искания, изготвени спрямо конкретните нужди и здравна система в България
7. Припознаване на хроничния вирусен хепатит като социално значимо заболяване в България, което засяга широк кръг от обществото.
8. Значимо увеличаване на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за лечение на хроничните вирусни хепатити, с оглед адекватно посрещане на нуждите в България.
9. Осигуряване на достъп до най-съвременно лечение на хронични вирусни хепатити на всички нуждаещи се пациенти с цел предотвратяване на усложнения като чернодробна цироза и рак.
10. Оптимизиране на програмата за лечение на хроничните вирусни хепатити с цел съкращаване времето за изчакване и намаляване усложненията на заболяването.
11. Подобряване на ваксинационната програма на България и подсигуряване на ваксини за по-голям брой рискови групи.
12. Изработване на национална стратегия за хроничните вирусни хепатити, съвместно с пациентските организации в България.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Стефка ( преди 11 години )
Подкрепям исканията.МНЗ да се ангажира в най-кратки срокове с приемането и реализирането на тези искания. Да поеме своите отговорности относно превенцията и лечението от хепатит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
mama ( преди 11 години )
полезна инициатива - подкрепям!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар