Здраве и красота

Какво са Екадаши и как могат да помогнат за духовно и физическо пречистване?

Екадаши се случва два пъти в месеца

16.10.2023г. / 15 14ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Думата, която може би най-добре олицетворява времето, в което живеем, е „унифициране“. С навлизането на интернет в живота ни, ние имаме все по-голямо усещане, че сме едно с целия свят. И макар и да съществуват физически граници, когато говорим за ума и съзнанието на хората – граници няма. Така както те не съществуват и за най-различните духовни учения. Всеки има избор да изповядва каквато си пожелае религия и да вярва в каквото си поиска – без значение къде се намира.

В стремежа си да водим по-осъзнат начин на живот, ние намираме вдъхновение и мъдрост за здравето от най-различни култури. Знаете ли какво са Екадаши и как могат те да ви помогнат за духовен и физически детокс? В следващите редове ще се опитаме да отговорим на този въпрос. И така: 

В буквален превод от санскрит „Екадаши“ означава „Единадесетият (ден)“. С тази дума се отбелязват различните лунни фази на хиндуисткия лунен календар, които настъпват на всеки 11 дни. Според вярванията, в един лунен месец има две седмици – светла и тъмна. И така, Екадаши се случва два пъти в месеца, веднъж през светлата и веднъж през тъмната седмица. Обикновено има два дни Екадаши в един индуистки месец, което прави общо 24 дни Екадаши в годината.

Тези дни се считат за духовно значими и се спазват от много индуси, като форма на пост и самопречистване. Смята се, че спазвайки Екадаши, хората могат да постигнат както духовна, така и физическа детоксикация. В Индия се е превърнало в рутина да се въздържате, ако не и да спазвате пълен пост на този ден. Всъщност постът е само практически израз и символ на нещо друго, което се очаква да направим, което е от особено значение за нашата личност. 

Как могат да ви помогнат дните Екадаши?

Духовното пречистване, което е свързано с пост, насърчава самоконтрола и дисциплината. На него се гледа като на начин за отделяне от светските желания и материалните привързаности. Според вярванията, това помага на хората да се съсредоточат върху духовното си благополучие. Екадаши е време за повишени духовни практики като медитация, пеене и молитви. Поклонниците използват този ден, за да се свържат с вътрешната си същност и да търсят духовно израстване. Смята се, че постенето на Екадаши пречиства ума и тялото, което прави по-лесно свързването с божественото. Много хора използват това време за интроспекция и самоусъвършенстване. 

Свързани статии

Физически детокс

Той се изразява най-вече в почивка за храносмилателната система. Постенето на Екадаши обикновено включва въздържане от зърнени и бобови растения, а някои хора избягват всякаква храна и вода. Смята се, че тази почивка помага за прочистването на тялото чрез намаляване на приема на тежки или трудносмилаеми храни. 

Свързани статии

Подобрена обмяна на веществата 

Временната промяна в хранителните навици по време на Екадаши може да окаже влияние върху метаболизма ви. Не липсват хора, които споделят, че се чувстват по-енергични и по-устойчиви психически по време на и след гладуване.

Контрол на апетита 

Постенето изисква самоконтрол и дисциплина. Редовното спазване на Екадаши може да ви помогне да придобиете по-добър контрол върху глада и неконтролируемото си желание за храна. Така ще можете да направите по-добър избор относно храните, към които да се придържате във вашия режим на хранене. 

Свързани статии

Подобрено храносмилане

След като гладувате, е обичайно да прекъсвате този период с леки и чисти храни като: плодове, ядки и мляко. Това може да помогне за подобряване на храносмилането и премахване на токсините. Във никакъв случай не се нахвърляйте върху храната, тъй като това може сериозно да затрудни организма ви. Опитайте се да въвеждате храните малко по малко, като първата, с която можете да започнете да е лека – като например зеленчуков или костен бульон или пък зеленчуково смути. 

Свързани статии

Нормализиране на теглото 

Редовното спазване на гладуването на Екадаши може да помогне за регулиране на теглото ви и да ви насърчи да се придържате към по-здравословен начин на живот. Важно е да се отбележи, че начинът, по който се спазва Екадаши, може да варира. Някои хора могат да изберат пълно гладуване, докато други могат да консумират специфични по-леки храни или плодове. Конкретните насоки и традиции може да се различават в зависимост от личните предпочитания и практиките на семейството или общността. Както при всяка религиозна или духовна практика, от съществено значение е да се подхожда към Екадаши с уважение и разбиране на значението му. Ако обмисляте да постите или да спазвате Екадаши, за предпочитане е да се консултирате с вашия личен лекар или пък с избран от вас специалист по хранене, особено ако имате някакви здравословни проблеми.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 6 месеца )
Да си мислиш за някого, когото харесваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар