Здраве и красота

Внимание, опасност от слънчево изгаряне!

21.07.2008г. / 09 46ч.
Аз жената
Внимание, опасност от слънчево изгаряне!

Ако не сме били разумни при престоя си под палещите лъчи на слънцето, тази статия е за нас. Всеки поне веднъж през живота си е изпитвал болката от изгарянето и вместо да хапне едно кисело млекце за вечеря се намазва обилно с него. Но слънчевите изгаряния са опасни. Особено през последните години. Доказателство за това е, че черната статистика на заболелите от рак на кожата показва, че повече хора се разболяват. Както и се увеличават слънчевите алергии и други кожни проблеми, причинени от слънцето. Затова трябва да внимаваме със слънчевите лъчи!

Но ако вече сме изгорели? Ако предупрежденията на приятелите да не заспиваме на плажа и да не прекаляваме не са били достатъчни? Ако не сме се доверили на съветите против изгаряне в женското списание, което сме разглеждали, предрямвайки, какво правим? И ако наблизо няма дерматолог или козметичен център, тогава се сещаме за съветите, които сме прочели в Интернет и за класическото бабино кисело мляко.

Болките от изгарянето могат да облекчат и овесените ядки, които си носим за закуска в чантата. Правим кашица от тях и нанасяме с мокри пръсти върху изгорелите места. Изплакваме с хладка, преварена вода. След което намазваме обилно с много мазен крем. Вечер се измиваме с възможно най-деликатния и не дразнещ кожата сапун, който имаме – бебешките сапуни се препоръчват за чувствителна кожа.

Прекомерното излагане на слънце може да доведе до спукване на кръвоносните капиляри по лицето и тогава изглеждаме ужасно. Спукване на капиляри може да се получи и при измръзване. Тогава непременно трябва да отидем до най-близкия лекарски пункт. Какво да направим, за да се предпазим.

Освен разумното излагане на слънце, не бива да си позволяваме консумацията на алкохол и кафе на плажа. Вместо това можем да наблегнем на минералната вода и соковете, най-добре от прясно изцедени моркови. Разумното приемане на морковен сок заздравява кожата. Той е полезен, както за пиене, така и за мазане. Ако се намажем с морковен сок кожата ни ще се почувства съживена и ще придобие леко загорял тен. Нанасяме го с памучно тампонче по лицето, деколтето, шията и цялото тяло, потупваме и намазваме с навлажняваща емулсия. Този начин за придобиване на здрав тен е за предпочитане пред посещението на солариуми и използването на бронзанти. Но всеки избира сам. Важното е да не се стигне до изгаряния!

* * *

Море и красота
Фитнес зали привличат все повече жени
UV лъчите
Слънчевите бани
Без целулит и излишни сантиметри преди плажа
Как да се защитим от слънцето

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Бистра ( преди 11 години )
Аз ходя редовно на плаж. Стоя обаче задължително под чадър, освен когато съм във водата. Така се предпазвам от изгаряне и белене на кожата. Освен това след плаж, винаги вземам хладен душ, пръскам си по тялото спрей с алое, и ако има нужда от още се намазвам с лисион от алое. Много добре ми се отразява и не се беля, не ме боли, не щипе. И имам тен, което е най-важното. И никога не ходя на плаж между 10.30 и 15.30 часа. Така винаги изпитвам удоволствие от стоенето на плажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Elka ( преди 11 години )
Статията ме връща години назад, през 70 -те по- точно, когато ние ходехме всяко лято на море.Тогава ни се препоръчваше морето , за да трупаме здраве за зимата и никой не ни казваше , че слънцето колкото е полезно , толкова е и вредно. Спомням си на плажа как гледахме с недоумение и ирония чужденците, които се мажеха с разни масла през целия ден.Ние и да искахме да правим това , нямаше какво да купим от нашите аптеки.Но днес нещата са коренно различни. И аз много се радвам , че днес българите са по-добре информирани за ползата и вредата от слънчевите бани.И най-вече ,че можем да се радваме на голямо разнообразие от продукти за защита на кожата от слънчеви изгарания.Но въпреки голямото разнообразие трябва да сме много внимателни в избора на тези продукти.Най-подходящо е да се използва лосион , който да предпазва кожата от вредното влияние на слънчевите UVA и UVB лъчи ,да съдържа алое и да бъде с висок защитен фактор .Защо точно такъв лосион ? И двата вида лъчи променят кожата, но по различен начин.А - лъчите проникват дълбоко в кожата и водят до набръчкване и изсушаване, т.е. до стареене , а В - лъчите до изгаряне. Няма друго вещество в природата като алоето, което да прониква дълбоко в кожата, да я подхранва , хидратира и възстановява.А от защитния фактор ще се ориентирате за нивото на защита при продължително излагане на слънце.А ако все пак сте допуснали изгаряне , не е необходимо да се мажете с овесени ядки или кисело мляко , просто потърсете специалните лосиони за успокояване и овлажняване на кожата.Съветвам Ви, преди да тръгнете на море ,да се снабдите с продуктите, необходими за защита на Вашата кожа.Така ще можете бързо да реагирате при необходимост и спокойно да изкарате почивката си на море. притесняватеще имате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар