Здраве и красота

Защо тапиока е толкова полезна

Какви са здравословните качества на този екзотичен корен

17.11.2023г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Защо тапиока е толкова полезна

Тапиока е един изключително полезен продукт, който заслужава специалното ви внимание и място в храненето. Тя представлява екстракт от скорбялата на растението маниока и колкото е екзотична, толкова и вече достъпна. 

Тапиока води корените си от Южна Америка, но вече е разпространена из целия свят, включително у нас. Тя има множество ползи за здравето, заради което е добре да се включва редовно в менюто и да присъства в колкото се може повече рецепти. 

Защо тапиоката е толкова полезна за здравето?

Подобрява кръвообращението и сърдечносъдовата функция 

Тапиока е много богата на желязо. Този минерал е от изключителна важност за правилния пренос на кислород и хранителни вещества към тъканите. Желязото е важно за превенция и овладяване на анемията. 

Антиоксидантите в тапиока имат противовъзпалителен ефект, който подобрява състоянието на сърдечносъдовата система и подобрява функциите ѝ, контролирайки кръвното налягане и холестерола. 

За по-добро храносмилане

Тапиока е много богата на фибри, което подобрява храносмилането и ускорява метаболизма. Фибрите стимулират работата на червата, увеличават ситостта, стабилизират нивата на кръвната захар, намаляват подуването и газовете в корема, облекчават запека. Изобщо редовната консумация на тапиока може да подобри значително храносмилателното ви здраве. 

Помага в отслабването 

Тъй като фибрите в тапиоката са в изобилие, това ускорява метаболизма и може да ви помогне да отслабнете по-бързо и лесно. Фибрите увеличават ситостта и удължават интервалите между храненията. Дават много енергия и повишават метаболизма, което помага за по-скоростното изгаряне на мазнините. 

Помага в контрола на кръвното налягане 

Антиоксидантите и наличието на витамин К в състава на тапиока допринасят за контролирането на кръвното налягане. Тя съдържа много калий, който също е от огромно значение за нормалните нива на кръвното. 

Антиоксидантите и фибрите в нея са прекрасно средство да подпомогнете работата на сърцето и кръвоносните съдове, като тапиока има съдоразширяващ ефект, който улеснява кръвообращението. 

Свързани статии

Намалява риска от остеопороза 

Богатото наличие на витамин К е важно за костната плътност. По тази причина тапиоката е много полезна в превенцията и контрола на остеопорозата. Това заболяване се характеризира с намалена костна плътност, а именно витамин К в тапиоката подобрява здравината на костите и намалява риска от това заболяване. 

Стимулира нервната система

Витамин К, фибрите и антиоксидантите в тапиока правят нервната система по-устойчива на дегенеративни заболявания, каквато е болестта на Алцхаймер. Ако консумирате тапиока по-често, рискът от възникване на болест на Алцхаймер или други дегенеративни заболявания на нервната система ще намалее. 

Коментирай