Здраве и красота

7 хитри начина да заспивате по-лесно всяка вечер

Полезни съвети, ако страдате от безсъние

02.11.2023г. / 19 30ч.
Илияна Николова
7 хитри начина да заспивате по-лесно всяка вечер

Много хора страдат от безсъние или трудности в заспиването, без да си дават сметка, че може би си вредят сами. Някои навици в ежедневието пречат на заспиването и го затрудняват. 

За да противодействате на тези механизми, които възпрепятстват лесното заспиване, вижте какво можете да направите, за да заспивате по-лесно всяка вечер. 

Бъдете внимателни какво вечеряте

Храната, която приемате на вечеря, трябва да не е обилна, тежка и мазна. Със сигурност не трябва да съдържа захари и прости въглехидрати, защото те ви правят по-енергични и ви превъзбуждат. Не трябва да се храните обилно и да преяждате, както и да вечеряте късно. 

Поставете си краен срок за лягане в леглото 

Опитайте се да си изградите график за заспиване. Така ще улесните организма си да си създаде циркаден ритъм, който да следва. По този начин ще започне постепенно да ви се доспива по едно и също време. 

Намалете стреса 

Понижаването на стреса в тялото е ключово за подобряване на механизмите на съня. Важно е също да се опитате да се отърсите от негативни мисли преди лягане. Това е наистина трудно предизвикателство, защото хората обикновено премислят всичко, което ги тревожи именно преди лягане и заспиване. 

Свързани статии

Опитайте с някои техники за отблъскване на лоши мисли, йога, дълбоко дишане, медитация. Всичко, което може да ви помогне да накарате съзнанието си да не се съсредоточава върху лошите мисли би било от полза. 

Не пийте кафе в късния следобед 

Ако пиете по няколко кафета на ден, това може да не ви се отразява добре. За да улесните заспиването вечер, опитайте да се въздържате от любимото си кафе в късните следобедни часове. 

Не прекалявайте с дремките през деня

Някои хора обичат да си поспиват следобед, когато усетят умора. Правете го разумно обаче, защото късните и продължителни дремки ще попречат на здравия сън през нощта, който е и най-важният. 

Не ровете в телефона

Почти няма човек, който да не гледа в телефона си преди заспиване. Когато си легнете, имате навика да отворите телефона и да разгледате всички възможни социални мрежи и клипове, за да се приспите. 

Всъщност се случва тъкмо обратното – влияете зле на мозъка и го превъзбуждате. Светлината на екрана пречи на синтеза на мелатонин, който е отговорен за процесите на заспиване. Оставете телефона си далече от вас, по възможност в друго помещение. 

Опитайте ароматерапия 

Ароматите могат да помогнат да заспивате по-лесно всяка вечер. В спалнята е добре да ухае на лавандула, ванилия, жасмин или розмарин. Тези етерични масла и билки имат приятен аромат, който обаче има особено въздействие върху лесното заспиване. 

Коментирай