Здраве и красота

Защо е важно да пиете вода веднага след събуждане

Водата е първото и най-важно нещо сутрин

29.11.2023г. / 11 22ч.
Илияна Николова
Защо е важно да пиете вода веднага след събуждане

Водата е основата на живота. Тя е нещо, от което тялото ни се нуждае и без което животът е немислим. Дори леката дехидратация е в състояние да влоши здравословното ви състояние и да затрудни почти всички протичащи в организма функции. 

Когато спите, нивото на водата в тялото намалява. През деня пиете вода, но през нощта вероятността да се събудите и да изпиете чаша вода е малка. А и не е необходимо, защото нарушаването на съня има своите негативни ефекти. 

Природно телата ни губят вода по време на сън. Ето защо е от голямо значение първото нещо, което да правим, когато се събудим е да изпием една чаша вода. 

Вижте защо е важно да пиете вода веднага след събуждане. 

Хидратирате тялото

Чаша вода след сън възстановява изгубеното количество течности през нощта. Дишането, изпотяването, метаболитните процеси, които текат, докато спите – всичко това е предпоставка за дехидратация. Изпийте чаша вода след събуждане, за да възстановите изгубените течности. 

Свързани статии

Детокс 

Тялото се нуждае от вода, за да може да се детоксикира качествено. Органите, които отговарят за извеждането на токсините – черен дроб, бъбреци, кожа, бели дробове – всички те се нуждаят от добър воден баланс, за да функционират правилно. 

Ускоряване на метаболизма

Усвояването на хранителните вещества е по-качествено в присъствието на вода. Метаболизмът се забавя при обезводняване и обратното – ако сте добре хидратирани, обмяната на веществата тече много по-добре, по-бързо и качествено. Пийте чаша вода веднага след събуждане за отслабване и бърз метаболизъм. 

За млада кожа 

Състоянието на кожата до голяма степен зависи от водата в тялото. Хранителните вещества, микроелементите, антиоксидантите, протеините – всички те влияят на състоянието на кожата, но при наличие на дехидратация, кожата ще страда, независимо дали се храните здравословно и дали използвате продукти за красота. Ето защо пиенето на вода, особено сутрин, е от огромно значение за кожата. 

Против запек

Запекът до голяма степен зависи от нивото на хидратация в организма. Ако сте дехидратирани, движенията на червата се забавят. Това затруднява дебелото черво в извеждането на отпадъците и токсините. Пийте вода всяка сутрин на гладно след събуждане за редовно изхождане. 

Коментирай