Здраве и красота

Как правилно да поддържате очилата си и да удължите живота им

Добрата грижа допринася за ефективността им

07.02.2024г. / 07 30ч.
Илияна Николова
Как правилно да поддържате очилата си и да удължите живота им

Ако носите очила с диоптър, правилната им поддръжка е от голямо значение за удължаване на живота им. Слънчевите очила се нуждаят от същия подход, за да ви служат вярно дълго време и за да предпазват очите ви от вредните лъчи. 

За да удължите живота на диоптричните и слънчевите очила е важно да спазвате няколко правила за добра поддръжка. 

Никога не оставяйте очилата със стъклата надолу 

Ако захвърляте очилата си със стъклата надолу към различни повърхности, когато ги сваляте от лицето, това ще надраска стъклата им много бързо и ще захаби защитното покритие по тях. Не само това, но надрасканите стъкла пречат и на кристалния изглед, когато сложите очилата на очите си. Винаги ги оставяйте подпрени на дръжките им – или сгънати, или разпънати, но важното е стъклата да нямат съприкосновение с твърди повърхности. 

Не слагайте очилата на главата като диадема 

Ако носите очилата си на главата, това ще разшири рамките и ще ги разхлаби. Тези предпоставки изместват фокуса на стъклата, като това може да натовари очите ви или да направи очилата неефективни. Никога не ги носете като диадема, а ги сваляйте и поставяйте в калъф. 

Свързани статии

Не чистете стъклата на сухо 

Една от най-честите грешки при бързане или като нямате подръка разтвор за почистване е да избършете очилата в дрехата си или в кърпичка. Триенето на стъклата на сухо разваля и наранява покритието им, особено антирефлексното при диоптричните очила и това, което блокира UV-лъчите при слънчевите очила. 

Най-добре е да почиствате стъклата на очилата със специален разтвор или с топла вода и течен сапун. Изплакнете след това много добре и подсушете с мека памучна кърпа или кухненска хартия. 

Винаги изплаквайте очилата от солената вода

Когато сте на плаж и носите слънчеви или диоптрични очила е много важно да ги изплаквате веднага, след като по тях попадне сол. Засъхването на солта върху пластмасовите рамки и специалните стъкла уврежда материалите, от които очилата са направени и влошава продължителността им на употреба. 

Коментирай