Здраве и красота

Топ 10 храни за подобряване на плодовитостта при жените и мъжете

Богати на важни хранителни вещества

27.04.2024г. / 05 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато с любимия човек планираме бебе, първото което правим е да проверим здравния си статус при специалист. Начина ни на живот и хранене също е в основата на това да имаме добра плодовитост.

Вижте топ 10 храни, които са важни за нея. 

Орехи – Вкусните ядки са прекрасен източник на алфа-линоленова киселина, която е вид омега-3 полиненаситена мастна киселина в растенията. За мъжете омега-3 е от решаващо значение за съзряването на спермата, докато за жените е доказано, че има положително въздействие върху плодовитостта.

Орехите също са богати на магнезий, който е необходим за производството на прогестерон и поддържането на добро кръвоснабдяване на матката.

Яйца – Яйцата, особено жълтъците, са богати на много основни хранителни вещества като желязо, калций, цинк, витамин В6, фолиева киселина, витамини В12 и А. 
Също така ни осигуряват и омега-3 мастни киселини, за които проучванията показват, че потенциално удължават определени репродуктивни функции при жените.

Свързани статии

Нар – Вкусен плод с множество ползи за здравето. Наровете съдържат ценни антиоксиданти и са известни с това, че са полезни както за женската, така и за мъжката плодовитост. При жените антиоксидантите могат да стимулират матката чрез подобряване на притока на кръв към утробата, както и насърчаване на здрава маточна лигавица. При мъжете, антиоксидантите могат да подобрят качеството на спермата.

Наровете също са богати на важни витамини като витамин С и Е и фолиева киселина, които също са много важни за общото ни здраве и особено когато се опитваме да забременеем.

Цитрусови плодове – Те са отличен източник на витамин С, който може да помогне за повишаване на плодовитостта и нивата на хормоните при жените, както и да подобри броя и качеството на сперматозоидите при мъжете, сочат западни проучвания. Грейпфрутите и портокалите също съдържат полиамин путресцин, който се свързва с потенциала за подобряване на здравето на яйцеклетките и спермата.

Свързани статии

Ананас – Ананасите ни осигуряват витамин С. Една порция (чаша) ананас ни осигурява около 46% от препоръчителните дневни нива на витамин С. Ниските нива на витамина се свързват със синдрома на поликистозните яйчници, смятат учени.

Ананасите съдържат и естествения ензим бромелаин, който има противовъзпалителен ефект, а възпалението може да попречи на плодовитостта. 
Важно е обаче да хапваме пресен, а не консервиран ананас.

Боровинки – Вкусните горски плодове са не само с високо съдържание на витамин С и фолиева киселина, които са основни хранителни вещества, повишаващи плодовитостта, но също така ни осигуряват и антиоксиданти. Антиоксидантите помагат за намаляване на увреждането на репродуктивните клетки, причинено от свободните радикали.

Свързани статии

Слънчогледови семки – Те са не само вкусни, но и богати на един важен антиоксидант – витамин Е. За този витамин е доказано, че спомага за увеличаване на броя и подвижността на сперматозоидите. Слънчогледовите семена са богати и на омега-6 и 3 мастни киселини, за които е известно, че влияят положително върху плодовитостта.

Сьомга – Тази риба е богата на омега-3 мастни киселини, но също така и на селен, който е от съществено значение за производството на здрави сперматозоиди. Консумацията на сьомга ни осигурява и витамин D. Западни изследвания свързват ниските нива на витамин D с лоша плодовитост както при мъжете, така и при жените.

Годжи бери – Оксидативният стрес е една от основните причини за мъжкото безплодие и се причинява от стреса, предизвикан от свободните радикали, който атакува и уврежда клетките, смятат учени.

Малките червени плодове годжи бери са много богати на антиоксиданти и могат да помогнат за защита на клетките от оксидативен стрес. Можем да ги добавяме към овесена каша, смути, здравословни десерти.

Репички – Те ни осигуряват важните за плодовитостта и нивата на хормоните витамин С и фолиева киселина.

По материали от orientalremediesgroup.com

Коментирай