Млечните продукти могат да причинят поява на киселини. Снимка: istock
Млечните продукти са част от традиционната ни кухня, както и от кухнята на много други европейски народи. Сирена, кашкавали във всичките им варианти са вкусно и любимо лакомство на милиони хора. Но има някои признаци, че може би злоупотребявате с млечните продукти. Колкото и ползи да имат те за здравето, толкова могат да са вредни в големи количества. Какви са причините за вредите от млечните продукти и кои са признаците, че прекалявате със сиренето и кашкавала?
Млечните продукти съдържат много мазнини, съответно голям брой калории. Едва в 100 грама твърд добре узрял кашкавал например се съдържат средно около 400 калории. Представете си колко излишно количество калории консумирате, ако във всяко от храненията ви присъстват поне по няколко парчета сирене или кашкавал. Ястията с разтопено сирене (паста, пица, запеканки, касероли) са само част от примерите, в които консумацията на излишък от млечни продукти идва в повече за тялото. Това е и една от скритите причини за напълняване.
Прекаляването с млечните продукти може да доведе до висок холестерол. Те са богати на наситени мазнини, които са предпоставка за повишаване на стойностите на лошия холестерол. Високите нива на холестерол са предпоставка за образуване на плаки по съдовете, което причинява втвърдяване на стените им, запушване и в крайна сметка може да доведе до инфаркт или инсулт.
Млечните продукти са богати на мазнини и сол. Те са предпоставка за задържане на течности в организма, вследствие от което може да се появи високо кръвно налягане. Високото кръвно налягане е основа за развитие на сърдечносъдови заболявания, които да повишат риска от инфаркт и инсулт. Препоръчително е да се внесе контрол в приема на млечни продукти, за да се предпазите от високо кръвно налягане и последващите от него сърдечносъдови заболявания.
Млечните продукти могат да причинят поява на киселини. Прекомерната консумация на сирена и кашкавали всеки ден повишава секрецията на стомашни киселини, което може да предизвика раздразнения, болки, подуване, газове, връщане на киселини в хранопровода. Ако приемът на млечни продукти не се контролира и киселинният рефлукс продължи да бъде ежедневен проблем, това може да доведе до гастрит и язва.
Сиренето и кашкавалът могат да предизвикат различни алергични реакции. Сред най-честите са запушване на носа, сърбеж по кожата, храносмилателни смущения, главоболие. Причината е в млечната киселина, която е алерген и може да предизвика повишаване на отделянето на хистамини в тялото. При честа и обилна консумация на млечни продукти могат да се появят алергични симптоми дори при хора, които не страдат от алергия към млечни продукти.