Здраве и красота

Няма ли край това диетично хранене

28.05.2009г. / 10 27ч.
Ивет Лолова
Няма ли край това диетично хранене

Аз съм по диетичното хранене. Но го приемам не като спринт, а като маратонско бягане за цял живот.

Ям без много сол, само растителни мазнини - олио, зехтин, но и малко масло, типово и ръжено брашно. Изобщо не ям месо, а повече зеленчуци и плодове. Избягвам пържените за сметка на варени и печени ястия. Похапвам малко полуфабрикати, тъй като са пълни с оцветители и консерванти. Вместо това приготвям често домашни печива. Казала съм "не"  на цигарите и алкохола. Умерено пия кафе, понякога го замествам с чай. Вместо газирани напитки пия филтрирана или минерална вода.

Това са моите правила. Но, от време навреме, когато ми се прииска, му отпускам края. Тогава си услаждам душата с чипс (любимият ми е с риган, лук и сметана), голяма чаша кока кола, пържени картофи, паниран кашкавал, шоколадови бонбони, и т.н. Всеки най-добре знае своята любима „забранена” храна.

Така де – ние не сме светци, нито монаси, дето са дали обет и не трябва да го нарушават до края на дните си. Наистина е важно да се храним балансирано и здравословно, но не бива да се превръщаме в маниаци и фанатици.

След като съм кривнала за малко от пътя, после пак внимавам какво ям. Някои жени имат веднъж в седмицата разтоварващи дни или спазват лунната диета. Аз правя обратното – всеки ден се храня диетично, но имам "натоварващи" дни. Това ме прави щастлива, здрава и доволна от живота!

Да живее диетичното хранене!

* * *

Скъпи ли са диетичните храни

 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Диди ( преди 11 години )
Ох, всеки знае кое е правилно и кое не, но който обича да си похапва от всичко не може лесно да спазва тези правила. Аз всеки ден си казвам,че от утре ще ям по-балансирано и предимно плодове и зеленчуци, но като се събудя на другата сутрин забравям. Това за движението съм съгласна, добре, че имам движение, та не съм станала кръгла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
didi ( преди 11 години )
Напълно съм съгласна. Прекаленият светец и Богу не е драг. Някъде четох(не владея френски), че от френски преводът на думата "диета" е не глад, а режим на хранене. Така,че трябва да доставяме на организма си всичко необходимо, но в разумни граници. Лекарите казват - няма лекарства и отрови - има ДОЗИ. И непременно ДВИЖЕНИЕ. Най-важното във всяка диета е да се изгарят повече калории, отколкото сме приели. Тогава няма да има проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар