Здраве и красота

Фитнес за жени

09.06.2009г. / 20 47ч.
Аз жената
Фитнес за жени

За първи път на българския книжен пазар излиза книга за женски фитнес, написана от професионален треньор и придружена от DVD с демонстрации на основните упражнения.

Книгата представлява цялостна тренировъчна система, наречена от автора "целево скулптуриране на тялото". Тя е разработена специално за целите и потребностите на жените, съобразена е с анатомичните и физиологичните особености на женското тяло и включва:

  • 118 упражнения за изгаряне на мазнини, тонизиране на мускулите и оформяне на тялото, повечето от които придружени с аналогичните им варианти в домашни условия.
  • Съвети за разтягане и загряване.
  • DVD с демонстрации на правилното изпълнение на 41 основни упражнения.
  • Информация за особеностите на женското тяло и дейността на мускулите.
  • Съвети за поставяне на тренировъчни цели и измерване на степента на постигането им.
  • Търсачка за упражнения за по-лесно ориентиране в съдържанието.
  • Дневник на тренировките.
  • Специална глава за фитнес режим по време на бременност.
Тук читателят няма да открие обещания за бързо отслабване. Напротив, авторът още в предговора прави уточнението, че пътят до хармоничната фигура не е лесен. Той не се изчерпва с гладуване или спазване на диета. Както споделя един от фитнес моделите в книгата, "Ако тялото ви е във формата на круша и отслабнете с диета, просто ще станете по-малка круша." За красиво и симетрично тяло се изисква постоянство и упоритост в практикуването на упражнения, а те са цяла наука. При жените процесът допълнително се усложнява, а резултатите се забавят заради фактори, като ниско производство на тестостерон, предразположеност към трупане на мазнини, хормонални промени и др.

Въпреки тези фактори обаче, постигането на желаната фигура е постижимо.
Брад Шоенфелд разработва фитнес система, чиято цел е едновременно да оформи мускулите и да намали телесните мазнини. Желаният ефект се наблюдава дори при жени над 60 години и единственото, което се изисква, е стриктно спазване и самодисциплина. Програмата е наречена скулптуриране, защото авторът насърчава трениращите да мислят за мускулите си като парчета глина, които трябва да оформят чрез силовите упражнения, използвайки активно връзката съзнание-мускули. Системата включва няколко етапа – фаза на влизане във форма, фаза на стягане и оформяне и фаза на целево скулптуриране. Крайната цел е индивидуална за всеки, но резултатите със сигурност са повече сила и енергия, подобрена стойка, по-висока плътност на костите, по-малко стрес и, разбира се, по-красиво тяло.

За автора:
Брад Шоенфелд е признат за един от водещите фитнес специалисти и треньори в Америка. Автор е на бестселъра "Да изглеждаш страхотно без дрехи", както и на множество статии по въпросите на физическата активност. Получил е квалификацията "експерт треньор" от Международната асоциация на фитнес професионалистите. Живее в Ню Йорк.

Издава: ИК AMG Publishing
Премиера: 8 юни 2009 г.
Страници: 256
Корична цена+DVD: 25 лв.

* * *

Прочетете още:
Фитнес центрове в София
Интервю с Кара Митева

Коментирай