Здраве и красота

Вегетарианство – за и против

09.03.2010г. / 14 09ч.
Ивет Лолова
Вегетарианство – за и против

Веднъж попитали 70-годишния английски писател Бърнард Шоу - вегетарианец, как се чувства. Той отговорил: "Прекрасно, само лекарите ми досаждат, като ме убеждават, че ще умра, понеже не ям месо". Минали 20 години и Бърнард Шоу станал на 90. Тогава отново му задали същия въпрос. "Чувствам се чудесно - казал той. - Вече никой не ме безпокои. Всички лекари, които ме плашеха, че няма да мога да живея без месо, вече умряха."

А ето какво е мнението на няколко българи за вегетарианството:


Алина Мичева

  • Нито за, нито против. Зеленчуците са полезни (макар, че вече и за тях не е ясно, заради ГМО), но човек има нужда от животински белтъчини. Те не могат да бъдат заместени от друго.

Мая Петрова
  • За мен това е по-здравословния начин на хранене - откакто не ям месо (близо 1 година) отслабнах, чувствам се по-жизнена и се уморявам по-трудно. Но вегетарианското хранене също може да бъде нездравословно, ако заменим месото с много хляб и тестени закуски, така че то изисква внимателен подбор на храните в менюто.

Владимир Нгуйен
  • Храненето с неживотински продукти е здравословно. Аз и много мои приятели сме вегетарианци от години и сме в добро здраве. Самият аз ходя на лекар само заради документи.

Марта Пампулова
  • Въпрос на личен избор. Лошо е, когато човек изпада в крайност.

Орлин Миланов
  • Да, и едва ли ще се намери варварианец, който да спори по този въпрос след книгите ,, Основни принципи на вегетарианството" на Балантайн, ,, Код: Вегетарианец " на Ризи и Цюрер и още редица трудове на лекари и учени, публикувани през последните 20 години. Всички те са на  високо научно равнище и обхващат дългогодишни изследвания върху вегетарианския начин на хранене. Искам да обърна внимание обаче на едно друго нещо. В тези трудове се набляга главно на здравословния ефект от вегетарианството върху организма. Докато аз гледам на месоядството или, както го наричам аз - на варварианството, като на тежка психическа болест и колкото по-малко човек я осъзнава, толкова по-тежка е нейната форма на проява. Съзнание, което не е достигнало до решението за отказ от консумация на месо, все още е тежко болно, все още не е човешко, все още е варварско.

Васка Малинова
  • Вегетарианството не е полезно, защото понякога човек има нужда и от месо.







Здравословно ли е вегетарианството?
Вегетарианската диета и как тя ни се отразява
Веганство vs. Вегетарианство - част 1
Веганство vs. Вегетарианство - част 2

 

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
илиана ( преди 3 години )
13 rate up comment 4 rate down comment
nia-1963 ( преди 11 години )
za men vegetarianstvoto e zdravoslovno,zastoto otkak [ot 9god.]ne konsumiram nikakvo meso razbrah za sebe si,che moga i da spj kakto trjbva - spokoino , kogato njkoi se opitva da me iznervi, na drugij ne mu se poluchava, a az se chuvstvam v dobro zdrave. a susto taka sprjh kafeto . prosto go zamenih s chai , no bilkov , a ne aromatiziran. tova e .i pone 2-3 puti izceden limonov sok- naturalen za sedmica , za vitamin c.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52 rate up comment 1 rate down comment
А.Д.Раева ( преди 11 години )
Съгласна съм с Орлин Миланов. За мен вегетарианството е морален избор. Аз го направих преди 20 години. Изведнъж реших, че не мога да ям ***, при това на животно, отгледано, за да бъде убито от човек. Не мисля, че сме в ледников период и няма заместители на месната храна... но! Децата ми обичат от време на време да си хапват пица пеперони или кюфтенца и аз не ги ограничавам. Надявам се един ден и те сами да направят своя морален избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 1 rate down comment
r3ni4ka ( преди 11 години )
Според мен яденето на месo (особено свинско и др подобни)е една ''бомба''със закъснител-повишава се холестерола,пречи и на сърцето да не говорим за тлъстинките и по-бързото изморяване Не отричам че може би в месото се съдържат важни белтъчини,но съм на мнение че можем да си ги набавим и от другаде.Аз съм за вегетарианството-то дава наистина много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
jelka ( преди 11 години )
Tova si e li4en izbor.!Posteneto za men e zdravoslovno!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 14 rate down comment
Виктория ( преди 11 години )
Пълното изключване на месо от менюто е опасно. Трябва да се консумира сухо пилешко месо и много риба. От личен опит ви споделям, че за една година, благодарение на рибата и пилешкото /бяло/ месо комбинирано с много плодове и зеленчуци, аз успях да сваля 31 кг.без да гладувам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13 rate up comment 3 rate down comment
Виктория ( преди 11 години )
Не разбирам защо приемаш вегитарианството като начин за отслабване. Неговата идея е да не се убиват животни за храна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар