Не се нуждаете от професионална помощ, за да се отървете от мухъла! Можете да се справите съвсем сами с досадния и вреден натрапник, който освен това и загрозява стените и мебелите ви!

Има няколко ефективни начина да го направите, без да ползвате токсичните химикали и препарати. Живейте и дишайте в здравословен дом!

Сапун + вода!

Сапунът и водата са ефикасен начин за премахване на мухъла, колкото и съмнително да звучи. Надали някой би се сетил да се довери на двете най-прости неща в домакинството, но тази комбинация работи. Всичко, което трябва да направите, е да изтъркате засегнатия участък добре със сапунената вода. След това изплакнете. Ако имате мухъл по латексовите си стени – не употребявайте този метод! Латексът е водноразтворим!

Белина

Хлорът в белината е добро решение за премахването на всякакви форми на мухъла. Белината съдържа натриев хипохлорид, който има силни окислителни свойства. Този химичен разтвор съдържа силна антибактериална, стерилизираща и дезинфекцираща функция.

Смесете една чаша белина в 3-4 литра вода. Разтвора налейте в бутилка с пръскащ механизъм. Напръскайте засегнатите места. Важно е да се знае, че разтворът не може да се използва върху дърво, плат и метал.

Още по темата

Масло от чаено дърво

Звучи като средство за козметични и спа процедури – да, така е! Тази необичайна съставка, обаче, е полезна и в борбата с мухъла. Маслото от чаено дърво има силно антибактериално действие, освен това е антисептично и антивирусно средство.

Всичко, от което се нуждаете, е да разтворите 1 чаена лъжица масло от чаено дърво в 2 чаши чиста вода. Поставете разтвора отново в бутилка с пръскащ механизъм и напръскайте петната от мухъл. Това решение е удобно за почти всички видове тъкани и повърхности. Напръскайте шкафовете, стените, мебелите, дори дрехите! Миризмата от чаено дърво е силна, затова проветрете добре.

Винен оцет

Оцетът е много полезно средство за много неща в домакинството. Той е прекрасен начин да почистим дома по нетоксичен начин. Използвайте винения оцет в неговата чиста форма, без да го смесвате с вода или нещо друго. Той е способен да убие около 85% от мухъла, което го прави доста ефективно решение в домашни условия!