Козметика и грим

Маникюрът може да бъде опасен – съвети за здрави нокти

По-рядко посещавайте маникюристките, мийте чиниите само с домакински ръкавици

26.11.2012г. / 10 10ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Дългият, здрав и красив маникюр не е толкова недостижима цел, колкото си мислим. Обезкуражаващо е приятелките ни да имат красиви, дълги и добре поддържани нокти, а ние да не можем да пуснем повече от милиметър, но с правилния подход, малко по малко ще започнете да градите към оформянето на изящен маникюр.

Не пипайте кожичките около нокътя

Кожичките са естествената бариера срещу гъбички и бактерии – премахнем ли я, защитата на ноктите ни изчезва. Дори само с избутване назад може да предизвикате зачервяване, инфекции и ранички.

Не използвайте заздравяващи продукти прекалено често

Повечето от тях вредят повече, отколкото помагат. Ако искаме ноктите ни да са здрави, не трябва да се стремим да ги правим твърди, а гъвкави.

Овлажняване на ноктите

Ако ноктите ви се чупят лесно, това най-вероятно означава, че имат нужда от овлажняване. Намажете балсам в основата и отстрани на нокътя – с времето все по рядко ще се чупи и цепи.

Свързани статии

Избягвайте честото посещение на професионален маникюрист

В салоните за красота се използва по-различен тип продукти от тези, които можем да намерим в обикновените магазини и повечето от тях са и по-вредни. Съдържат повече химикали и увреждащи съставки, затова е добре да ограничим броя на часовете при маникюристката и да се опитаме сами да се погрижим поне основно за ноктите си.

Избягвайте лакочистители на ацетонова основа

Дерматолозите са единодушни, че този тип лакочистители увреждат много ноктите и ги правят по-крехки и чупливи.

Ограничете прането на ръка и съприкосновението с почистващи препарати

От мръсните ръце тръгват много зарази, но от прекалено често миене на ръцете се стига до увредени нокти. Химикалите от почистващите препарати и дори шампоаните влияят негативно на нокътя и изсушават кожичките около него. Използвайте гумени ръкавици колкото се може по-често и не забравяйте да овлажнявате ноктите си редовно.

Не забравяйте, че имате нокти не само по ръцете си. Всички изброени препоръки важат със същата сила и за ноктите на краката. Нещо повече – не подценявайте проблемите, които могат да настъпят със стъпалата ви, защото обувките, които се налага да носим ежедневно са идеална среда за развитието на бактерии, гъбички и най-различни инфекции.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Катя ( преди 10 години )
*** статия. "В салоните за красота се използва по-различен тип продукти от тези, които можем да намерим в обикновените магазини и повечето от тях са и по-вредни.." 0_o професионални, може би? По-голяма простоия не бях чела през живота ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота