Козметика

Ноктите и техните тайни

Има неща, за които със сигурност не знаете

16.12.2014г. / 17 01ч.
Криси Табачка
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ноктите са един от елементите, на които акцентира козметичната индустрия.

Разнообразието от цветни палитри при лаковете се допълва с креативни дизайнерски решения за декорации, рисунки, пигменти, перли и дори и пиърсинг.

Една от най-красивите части на ръцете обаче крие своите малки тайни, за които дори не подозираме.

Време е да приемем ноктите си като нещо повече от поле за изява на артистичните ни способности и точно сега ще ви кажем защо.

Свързани статии

Кожичките

Точно тази част, която вашият маникюрист премахва така старателно всеки път, щом отидете при него, има жизненоважна роля за ноктите. Кожичките са своеобразната защита на ноктите от инфекции и твърде дълбокото им изрязване „отваря“ бариерата, позволявайки на различни бактерии да нахлуят в тялото.

Много внимавайте с грижата за ноктите в тази област, защото в противен случай, с неправилно третиране можете да развалите дори цялостната форма на плочката.

Структура

Това, което малко хора знаят е, че ноктите и косата имат много сходна по тип структура. Плочките на ноктите също имат много тънък слой кератин, който покрива много голяма част от тялото.

Разликата е, че кератинът върху ноктите и косата съдържа повече аминокиселини в сравнение с този, който се намира върху кожата. Това води до по-силни връзки между клетките и съответно по-здравата конструкция.

Растеж

Малко известен факт е, че ноктите на доминантната ни ръка растат по-бързо, в сравнение с другата. Ако сте левичари, очаквайте една идея по-бързо да имате възможност да оформяте маникюра на лявата ръка, отколкото на дясната.

Научното обяснение на това е, че ноктите на ръката, която се използва по-често, са изложени на повече фактори за бърз растеж.

Топлина

Хората, които живеят на по-високи температури и в по-топли части на света, са атмосферно предразположени към по-бърз растеж на ноктите. Това е така, защото слънцето помага на тялото в създаването на витамин D – основният „виновник“ за бързия растеж на ноктите.

Увреждане

Колкото и да не ви се вярва, ходенето всяка седмица на маникюрист може да бъде по-скоро вредно, отколкото полезно за вашите нокти. Това е така, защото честото полиране на плочката постепенно я изтънява, а това прави ноктите тънки, слаби и податливи на чупене.

Здраве

Ноктите са най-лесният начин да следите своето здраве. Всяка една промяна в цвета, формата и плътността може да бъде сигнал за някакъв сериозен здравословен проблем в тялото.

Коментирай
1 rate up comment 3 rate down comment
### ( преди 9 години )