Козметика и грим

Ботоксът – мода или необходимост

18.10.2007г. / 09 33ч.
Аз жената
Ботоксът – мода или необходимост


Всички жени се стремят и желаят да изглеждат добре. С напредването на възрастта, дори и при добре поддържаните жени се появяват редица проблеми – побеляване на косата, наднормено тегло, бръчки. И ако за първите два проблема има решения, то бръчките, каквото и да обещават рекламите за чудодейни средства, остават на лице.

Какво е това Ботокс?
Една от сериозните инфекциозни болести – ботулизъм, поразява нервната система и предизвиква парализа на дихателния център. Ботулизмът е опасен, защото с него може да са заразени млечните и месни продукти, яйцата, консервите. Спорите на ботулизма са трудно унищожими – те са устойчиви на ултравиолетово излъчване, на третиране с дезинфектанти и други химични препарати, на изваряване, на замразяване и изсушаване. Още в XIX век ботулизмът е открит и описан, а в XX век е започнало изследването му. Отделени са невротоксините, т. е., самата отрова от жизнения цикъл на микроорганизма, предизвикващ това заболяване.

С течение на годините медицината е започнала да използва основното му свойство – да парализира някои видове мускулни влакна. В определени дози лекарствата, чиято основна съставка е токсинът на ботулизма, се прилагат при лечение на мигрена, различни форми на дистония, ДЦП, късогледство, последствия от инсулт, посттравматични мускулни спазми, тикове, заекване. В края на 80-те години на миналия век ботулотоксинът, благодарение на откритието на Аластер и Джин Каротерс за влиянието му върху мимическите бръчки, станало съвсем случайно, е започнал да се използва в естетическата медицина.

Ботокс е комерсиалното име на невротоксина, произведен от американската фирма Allergan. Има и други аналогични препарати, които се различават минимално, основно по количеството на действащото вещество. При локално приложение в минимални дози, Ботокс предизвиква отпускане на определени мимически мускули. С тънки, къси иглички препаратът се апликира непосредствено в мимическата мускулатура. Процедурата е безболезнена, като се използват охлаждащи гелове или кремове с анестезиращ ефект за избягване на неприятното усещане. Цялата процедура трае около половин час. Ефектът се забелязва след около седмица, а пълното разхлабване на мускулите настъпва към 12-тия-15-тия ден.

Въпреки, че се нарича процедура в обедната почивка, не е съвсем безобидна и съществуват противопоказания:
Миастения (мускулна слабост) и други нарушения на нервно-мускулната проводимост, заболявания на кръвта, бременност, лактация, възпалителни процеси на кожата, всички общи заболявания в остър стадий, хронични белодробни заболявания, бъбречна или чернодробна недостатъчност.

Желателно е процедурата да се проведе в първите дни от менструалния цикъл и разбира се, след обстойно и сериозно изследване.

Ботокс е разрешен за прилагане до 65-годишна възраст, най-разумно е да се прилага след 30-33 годишна възраст, когато започва по-интензивното появяване на първите мимически бръчки.

С помощта на ботокс не могат да се отстранят всички бръчки. Няколко дни преди процедурата трябва да не се приемат някои лекарства – антибиотици, антикоагуланти, защото ще попречат на действието на Ботокс, както и алкохол, активни занимания със спорт, масаж, т. е., всичко, усилващо кръвообращението. След това не трябва да се масажира и нагрява мястото на инжекцията.

Странични ефекти, разбира се има. Те са болезненост на мястото на инжектиране, главоболие, микрокръвоизливи, алергични реакции, отичане на клепачите, двойно виждане, по-рядко – дихателна инфекция и грипоподобен синдром, гадене. При прекалено високи дози може да се получи т. нар. ефект на маската – неподвижност на мимическите мускули. Всички симптоми са преходни за около един месец. Към Ботокс не се привиква, но действието му е от 6 месеца до една година, след което трябва да се повтори процедурата. Изборът за прилагане на Ботокс е индивидуален и зависи от вас.

Защо се образуват бръчките?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
jjjjjj ( преди 11 години )
Това, че трае от 6 мес до 1 година не е вярно. Максимум 3 месеца и отново, само по челото и около очите излиза около 1000 лв. А ако има нужда от запълване на бръчката още повече. При мен се отпусна след 1.5 мес. Не си струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Opitala ( преди 11 години )
Glyposti- sllagam si BOTOX veche 2 godini 6 mesetza e mechta da se zapazi sle 3ti mesetz brachkite pochvat leko poleko da se vrastat i tova che ot prodalgitelno vlianie se ydalgava i deistvieto sasto ne e verno i meditzinski ne e obosnovano dage 3 mesetza mty e deistvieto i ne znam kolko e v BG no USA e $400 na vial ne si stryva koi znae kolko..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Emа ( преди 11 години )
След преминаване на ефекта на ботулиновия токсин, бръчките не се влошават, но при продължително приложение /2-3 процедури/ се удължава продължителността на действието на ботокса.В монтана няма дерматолог но новата частна болница във Враца гостува пластичен хирург от София всяка втора неделя или нещо подобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
KRASIMIRA ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Козметик ( преди 11 години )
Процедурата е скъпа,аз съм козметик и виждам,че по скоро това е мода,а и трябва да се поставя на 6 месеца в началото а после веднъж годишно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Eli ( преди 11 години )
Znae li niakoi dali v Montana se izvar6va tazi procedura?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Хриси ( преди 11 години )
Какво се случва с мимическите бръчки след изтичане на ефекта на ботокса,стават ли те още по-ясно изразени и след колко време може да се постави отнво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
дани ( преди 11 години )
Знаете ли на каква цена е тази процедура, никога не съм се интересувала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар