Козметика и грим

Омега-6 липиди – защо са важни за бебета със суха кожа?

18.06.2009г. / 10 56ч.
Аз жената
Омега-6 липиди – защо са важни за бебета със суха кожа?

Омега-6 мазнините са мастни киселини, които са жизнено важни за здравето, но не могат да бъдат произведени от човешкото тяло. Поради тази причина те трябва да се набавят от външни източници. Омега-6 мазнините могат да бъдат открити в много семена и поради това обикновено се приемат с консумацията на зърнени храни, пълнозърнест хляб или слънчогледово олио; рибата, яйцата и птичето месо също съдържат значително количество Омега-6 мазнини. Когато бебетата се кърмят, те получават тези съществени мастни киселини от кърмата, ако майката поддържа здравословна и балансирана диета. Омега-6 мазнините играят важна роля при функционирането на мозъка, за нормалния растеж и развитие на тялото, както и за стимулирането на растежа на здрава кожа и коса.

Недостигът на тези мазнини може да доведе до лющещи се обриви наречени дерматит – неспособност на кожата да се справя с инфекции и бавно заздравяване на рани. Особено при деца с атопични наклонности може да се открие значително намалено количество на омега-6 мазнини в най-външния слой на кожата – епидермиса – дори тези деца да имат напълно здравословна и балансирана диета, съдържаща достатъчни количества от необходимите мастни киселини. Предполага се, че причината за това е недостиг на ензими. Важните мастни киселини са решаващи за синтезирането на мазнини, които са нужни за изграждането на здрава бариерна функция на епидермиса. Малки деца и бебета със суха кожа понякога показват количествен и качествен недостиг на липиди, което води до по-нестабилна и нефункционална защитна роля на кожата.

Многобройни медицински проучвания показват, че омега-6 мазнините могат да се абсорбират и използват от кожата след външно нанасяне и по този начин да възстановят мазнините, които поддържат защитната функция на кожата. Пълноценната защитна функция на кожата предотвратява транс-епидермалната загуба на вода – т. е. изпаряването на влага отвътре – и по този начин се избягва дехидратирането и изсушаването на кожата. Същевременно здравата кожа е преграда срещу вредни външни влияния.

Тъй като все повече и повече майки вярват, че кожата на бебето им е суха и чувствителна и търсят бебешки продукти, които предпазват от суха кожа и развитието на зачервявания, лющене или сърбежи, Nivea Baby предлага ежедневна програма за грижа за кожата от почистващи и подхранващи продукти, които съдържат Омега-6 мазнини, извлечени от растението вечерна иглика. Всички продукти са клинично тествани, имат висока съвместимост с кожата и са подходящи за ежедневна употреба при суха и много чувствителна бебешка кожа.
Измиващ лосион за коса и тяло (250 мл, 5,80 лв.)
Олио за баня (200 мл, 6,50 лв.)
Подхранващ крем (100 мл, 5,80 лв.)
Подхранващо мляко (200 мл, 5,80 лв.)
SOS интензивен крем (150 мл, 6,50 лв.)

* * *

Време е за слънцезащитен лосион за деца
Ефективна защита от слънчеви алергии с естествен флавоноид

Коментирай