Свободно време

„Американски тетрадки“ – стихосбирка от Пейчо Кънев

26.05.2010г. / 10 38ч.
Аз жената
„Американски тетрадки“ – стихосбирка от Пейчо Кънев

За автора
П. Г. Кънев е поет и писател роден в България. През последните няколко години живя в САЩ. Досега стихотворенията му са отпечатани в повече от двеста литературни издания, главно в Северна Америка и Европа. През май 2009 г. беше отпечатана в САЩ дебютната му стихосбирка, носеща името „r“. Включен е в няколко американски и европейски антологии за поезия.
През 2009 г. Асоциацията на литературните издания в САЩ го номинира за престижната награда Pushcart Prize. В момента подготвя вторият си сборник с поезия, който ще излезе от печат в САЩ през есента на 2010 г. В края на 2009 г. излезе от печат и сборника му с разкази „Разходка през стените“ (Сиела). Разказът „АЛЕФ“ от този сборник бе удостоен с Първа Награда на Националния конкурс „Рашко Сугарев“ (2010). „Американски тетрадки“ е дебютната му стихосбирка на български.

Отзиви

„Чета отново и отново думите на този поет, изгладнял за тях. Той може да засища глада на ума. Показа ми какъв стар пес съм аз самия и ме накара да лая за още. Но искам да говоря за г-н Кънев. А това е проблем... Трябва да използвам моите слаби думи, за да опиша неговите. Затова ще прибегна до най-висока форма на ласкателство. Този поет е великолепен художник. Но въпреки това четенето на Пейчо Кънев, въобще не е лека, литературна разходка. То е предизвикателство, подтикващо ни всички нас да се взрем в Живота. Думите му са твърди и тежки. Той би трябвало да ги държи на разстояние, иначе биха го удушили. Неговата поезия не е пир на суетата, а причастие водещо до тих самоанализ. Причастието на Кънев е само за вярващите в поезията. То е тялото и кръвта на целия му живот, излян върху тези страници. Не се впускайте лекомислено в неговите думи. Те са тест. Съветвам ви да прочетете този поет. Съветвам ви, да сте седнали, докато четете. Кънев е духовно четиво!“
М. Х. Клей
Поет, сценарист и редактор Поезия
за „Mad Swirl“ Далас, Тексас

Издателство Сиела
Корична цена: 10 лв.

* * *

“Любовта отвъд думите” – Патриша Лав, Стивън Стосни
“Любовта на Божур” – Лиза Сий
“Книга за бамбука” – поетично за средновековните Япония и Китай
Любовта на Мара Белчева и Пенчо Славейков в книга

Коментирай