Свободно време

Лесен тест показва дали сте интернет-наркомани

Пристрастени ли сте към компютрите и интернет

19.09.2012г. / 09 02ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Закусваме и си казваме лека нощ с компютъра и интернет. Приятелите ни ни наричат интернет-наркоман или интернет-зомби, защото интернет ни побърква. А дали наистина е така? Психолози от Норвегия са разработили скала, с която можем да оценим степента на зависимостта ни от виртуалното пространство и по-специално от социалните мрежи.

Учените казват, че хората, пристрастени към социалните мрежи са по-неуверени в себе си и по-тревожни, защото общуват по-често индиректно, а не очи в очи. Организираните и амбициозните по-рядко проявяват тази пристрастеност. Те използват социалните мрежи за работа или делово общуване, а не основно за общуване с приятели. Жените са по-склонни да се пристрастят към интернет, защото по природа са по-социални от мъжете.

Сложете оценки на всяка точка от 1 до 5, като 1 означава много рядко, 2 – рядко, 3 – понякога, 4 – често, 5 – постоянно.

  • През деня мислите за личната си страница в социалната мрежа.
  • Все по-често ви се иска да погледнете в нея.
  • Ползвате социалните мрежи, за да се разсеете от личните проблеми.
  • Опитали сте се да съкратите времето, което отделяте за социалните мрежи, но безуспешно.
  • Вълнувате се и се тревожите, ако по някаква причина не може да влезете в страницата си.
  • Използването на социалните мрежи има негативно влияние върху вашата работа или учене.

Ако сте отговорили с „често“ или „постоянно“ минимум на 4 от 6-те утвърждения, няма съмнение, че сте „интернет-наркоман“.

Как да избегнем интернет-зависимостта?
Хванете мига, в който ви се прииска да погледнете в страницата си в социалната мрежа и изчакайте 15-30 минути. Задържането на желанието ще го накара да отслабне. Отвлечете вниманието си с друга дейност. Споделете притесненията си с психолог, ако не може да се справите с тях.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай