Свободно време

Как да създадем добро впечатление в офиса?

Първи стъпки на "бойното" поле

09.04.2013г. / 13 33ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всяко начало е трудно. Замислете се само какво усилие коства да започне човек новия ден и си представете стреса, през който трябва да премине, за да преодолее нещо по-значимо от това. Нещо като ново работно място например. В подобен случай е важно да се представим добре и да не позволяваме на работодателя си да съжалява за направения избор.

Притеснението

Вземете се в ръце и не показвайте слабост, защото вашите притеснения могат да бъдат разбрани погрешно като дезориентираност от вашите колеги. Задавайте спокойно въпроси и обмисляйте без напрежение действията си, за да реагирате възможно най-адекватно.

Усмивката

Свързани статии

Преди да се самозабравите и да се превърнете в ходеща неадекватна усмивка, премислете ситуациите, в които попадате. Направили сте грешка – усмивката е естествен начин да прикрием неудобството си и да покажем стеснителност. Поздравявате колеги, носите кафе, разговаряте с шефа си – усмивката е начин да разнообразите сивотата на професионалните разговори. От друга страна, да се усмихвате на ксерокса, на микровълновата печка в кухнята и на корковата дъска в стаята, това вече е твърде много.

Заинтересованост

През първите дни би могло да се наложи ваш колега да ви въведе в средата, да ви запознае с екипа, да прожектира презентация... Би било странно, ако не ви е интересно да внимавате, ако сте кандидатствали за тази работа, но, разбира се, не всички хора са дарени с чар и сладкодумие. Ако не можете да избягате от скуката в такива моменти, бягайте по-бързо – никой не обича незаинтересовани в работата си хора.

Удобни дрехи

На места където няма строго определен дрескод, винаги има един не строго, но все пак определен дрескод. Това означава, че ако в офиса не са ви връчили правилник, в който е описано препоръчителното облекло, трябва да се съобразите с положението си и средата, а да не създадете лошо и погрешно впечатление. Нещо повече, ще се налага да ставате, да сядате, да ходите, да се качвате по стълби, да слизате обратно – удобните дрехи са задължителни!

Имената

Това е детайл от цялостната картинка, но може да е част от нещо повече – общуването. Запознавайки се с колегите си, спрете да мислите за собствената си дикция и акцент, когато произнасяте името си, а се заслушайте в името на човека отсреща. Хората ще оценят старанието ви. А ако забравите нечие име, не се паникьосвайте и не се обръщайте на „хей“ към него или нея, а попитайте най-спокойно. Така ще имате възможност и да започнете разговор. Освен това никой не очаква да запомните всички имена отведнъж.

Разговорите

Не се намираме в диктатура, но би било по-добре да говорите, когато някой ви попита нещо, ако, разбира се, вие самите нямате някакъв въпрос. Поне докато не откриете мястото си в колектива, по-добре е да не създавате впечатление на бъбривец.

Работа в работното време

Постарайте се поне в началото (пък и по-нататък) да приключвате работата си в рамките на работното време. Ако постоянно отлагате и оставяте задачите си за последния момент и висите до късно в офиса, шефовете ви могат да се усъмнят в правилността на избора си.

Коментирай