Свободно време

Как да се „отлепим“ от социалните мрежи

Върнете се за малко към общуването на 4 очи

11.04.2013г. / 15 15ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Надали ще сме далеч от истината, ако кажем, че повечето ползватели на интернет влизат всеки ден в социалните мрежи като Facebook и Twitter, за да си общуват с близките и приятелите си. За някои по-запалени почитатели на този тип общуване обаче, тези сайтове са се превърнали в пристрастеност, която дори можем да определим като наркотична зависимост. Ако последните думи се отнасят в определена степен и за вас, ето няколко препоръки за ефикасно „лечение“.

Свързани статии

Отдайте се на някакъв спорт или хоби

Първото условие да се отървете от опасната зависимост е да станете от компютъра и да си намерите някакво занимание достатъчно далеч от него. Изберете си спорт или хоби, които налагат да сте извън дома си или на място, което няма достъп до интернет. Ходете на уроци по тенис, китара или танци. Всичко, което ще ви задържи няколко часа далеч от компютъра е ваш съмишленик в първите ви стъпки по отвикване от „медийния наркотик“.

Преразгледайте профила си и го „поокастрете“

Може би прекарвате твърде много време в социалните мрежи не защото искате, а просто защото излишни неща привличат вниманието ви. Ако в профила ви има десетки хора, които дори не ви познават, може би губите часове в четене на техните публикации. „Пролетното почистване“ на профила ви ще е от полза. Поддържайте кореспонденция само с най-близките си и завързвайте нови запознанства с хора, които биха ви били от полза в бъдеще.

Премахнете от смартфона си приложенията за социални мрежи?

Ако имате интернет и на мобилния си телефон, вашите профили в социалните мрежи са ви под ръка непрекъснато, а това само подклажда вашата пристрастеност. Вероятно без да е необходимо общувате с куп хора просто защото сте непрекъснато „на линия“. Премахнете от своя смартфон приложенията и разчитайте на достъп до профилите си само от домашния компютър или лаптопа си.

След всяко „сърфиране“ си правете списък на наученото от социалните мрежи

В днешно време социалните мрежи се превърнаха в необходимото зло. Ако обаче ги ползвате с конструктивна нагласа и целенасочено обръщате внимание само на публикациите, които биха ви били от полза, а не просто се лутате из дебрите на купищата текстова и снимкова информация, с които изобилстват, ще пропилеете много по-малко от ценното си време. Поставете си задача да си записвате в продължение на една седмица върху лист хартия всичко полезно, което сте научили от социалните мрежи. Като си го препрочетете ще разберете всъщност каква част от наученото ви е действително от полза и каква част от него е само резултат от вашата нездравословна пристрастеност към Facebook или Twitter.

Определете си точно време за „социализиране“

Просто включете будилник, или таймера на кухненската печка за 20, 30, 45 или колкото вие си решите минути и с позвъняването му се „изключете“ от любимата си социална мрежа. Това би бил ефикасен начин да държите изкъсо юздичката на неовладяната си страст по интернет-общуването.

Срещайте се с приятелите си на живо

Вместо да прекарате два часа на стола пред екрана на компютъра не е ли по-добре да се срещнете с приятелите си в парка, в някое приятно кафене или клуб и да си кажете всичко, което ви вълнува? Ще си припомните времето преди „епохата на социалните мрежи“ и ще откриете колко по-приятно, емоционално и обогатяващо е общуването на живо отколкото срещите онлайн.

Коментирай