Свободно време

5 начина да пазаруваме рационално и да не харчим излишно

Не се изкушавайте от рекламите за намаления

23.04.2013г. / 10 00ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Рекламните брошури на големите (а и повечето по-малки) супермаркети ни заливат ежеседмично с пъстрите си реклами за намаления и супероферти. Влезем ли в голям магазин е невероятно лесно да похарчим значително повече пари, отколкото сме си определили предварително. Ако обаче финансите ни са ограничени и средствата разчетени до стотинка или сме решили да пазаруваме разумно, ето няколко съвета, които биха ни помогнали да устоим на „изкушенията“.

Пазарувайте по списък

Това е класика. Тръгвайте за супера с листче, на което сте записвали през последните дни от какво има нужда домакинството. Проверете съдържанието на хладилника за да не купите нещо, което вече имате в къщи. Презареждането е неоснователно, тъй като в наши дни дефицитни стоки почти няма. Докато обикаляте щандовете и рафтовете в магазина не се отклонявайте от вече направения списък, за да не напълните торбите с излишни продукти.

Избягвайте големите табели с намаленията

Свързани статии

Те точно затова са поставени на най-видно място – да примамват и съблазняват клиентите влизащи в магазина. Ако си знаете, че лесно се поддавате на тези изкушения, не позволявайте на погледа си да се спира върху тях. Продуктите с намалени цени и офертите от типа „купи 2 – вземи третото безплатно“ са направени точно с цел клиентите да си купят нещо, от което всъщност не се нуждаят.

Плащайте кеш, а не с банкова карта

Плащането с кредитна или дебитна карта е една от основните причини да купуваме излишни неща и да се охарчваме прекомерно. Получаването на избраните стоки само срещу един подпис затваря до някъде очите ни и ние губим реална представа колко всъщност пари сме похарчили. Ако сложим в портмонето само определената сума пари, щем – не щем ще се придържаме към купуване само на необходимите стоки.

Не отивайте на пазар с децата

Отидете ли с децата в магазина те непременно ще пожелаят да им купите нещо и ще мрънкат дотогава, докато не си го получат. Не можете да им се сърдите – пъстрите играчки, интересните пособия и изкушаващите лакомства по щандовете често пъти са неустоими дори за възрастните. Ако има при кого да оставите детето си, не го водете със себе си. В противен случай – подгответе се за голяма сметка.

Купувайте алкохол само на оферта

За алкохола можете да направите изключение и да се вгледате в етикетите за намаления. Определени марки питиета понякога се предлагат на намалени цени с промоционална цел и си струва да се следи за тях. Алкохолът е скъпо удоволствие и когато има възможност е добре да спестим някакви средства, ползвайки изгодните оферти.

Коментирай