Свободно време

Митове и суеверия за петък, 13-и!

Направете числото 13 ваше любимо

12.11.2020г. / 19 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Утре е петък, 13-и (13.11.2020г.). Някои хора изпитват силни притеснения, когато настъпи това съвпадение от ден от седмицата и число от месеца, дори развиват фобия. За други това е ден като всеки друг.

Без значение от коя страна на линията сте, споделяме с вас някои любопитни факти около комбинацията 13-и петък. Започваме позитивно – за италианците всъщност числото 13 е щастливо число.

Не е съвсем ясно защо петък 13-и се свързва с нещастие и лош късмет. Предполага се, че има сведения и писмени доказателства за произхода на страха около 13-ото число, които датират от поне 1700 г. пр. Хр.

В древен Вавилон номер 13 е бил пропускан в списъка със законите. Един от първите текстове, които отразяват фатализъм около числото 13 е написан през 700 г. пр. Хр. В него гръцкият поет Хезиод споменава 13-ия ден като нещастен.

Дългогодишен мит е, че ако 13 души се хранят заедно, един ще умре в рамките на една година. Митът най-вероятно се ражда от Тайната вечеря, описана в Евангелието, на която се е смятало, че предателят Юда е бил тринадесетият гост. На другия ден, смята се, че е бил петък, Исус бива разпнат.

Историята продължава, когато през 1307 г. на 13 октомври френският крал Филип IV нарежда да се извършат масови арести на няколко хиляди рицари тамплиери, свещеници. Те биват оковани във вериги и обвинени в богохулство и хомосексуални практики. Били подлагани на жестоки мъчения, за да признаят вината си. Много от тях загинали докато били изтезавани, а останалите изгорили на клада. Така, преминавайки през времето, датата 13-и в петък се е считала за фатална.

През 1881 г. се появява организация, наречена The Thirteen Club. Тя се опитва да разсее страха около числото 13. Състояла се е от 13 члена, които са разсипвали сол, което и до днес се смята за лош късмет. В наши дни страхът от фаталния петък като че ли не е намалял.

Тъй като много хора изпитват страх от летене със самолет във фаталния петък 13-и, Stress Management Center and Phobia Institute, Ашвил показват данни, доказващи, че страха от летене и правене на бизнес в този ден носи милиони долари загуба на икономиката.

Свързани статии

В петък 13-и много болници отказват да извършват планови операции.

В някои хотели и болници няма стаи, номерирани с числото 13. В някои градове няма и улици с този номер.

Космонавтите от космическата совалка Аполо 13 не успяват да кацнат на Луната, каквато е била целта на полета.

Голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж.

През 2014 г. ни очаква само един фатален петък, през юни. През 2015 година ни очакват три фатални петъка, през месеците февруари, март и ноември.

Любопитен факт е, че известният кинорежисьор Алфред Хичкок е роден на 13.08. 1899 година, а Фидел Кастро е роден в петък на 13.08.1926 година.

Най-честите суеверия, свързани с петък 13-и, са по-скоро забавни, отколкото страшни:

  • Не се предприема пътуване в този ден, защото носи нещастие;
  • Ако счупите огледало на петък 13-и, ще имате седем години лош късмет;
  • Дете, което е родено в петък на дата 13 няма да има щастлив живот;
  • Ако черна котка ви мине пътя е на лош късмет.

И все пак, дори фаталните неща могат да носят приходи. Не са малко милионерите, които са спечелили на дата тринадесет в ден петък.

Бъдете позитивни и превърнете числото 13 във вашето любимо. Купете си медальон с висулка с числото 13. Забавлявайте се. Кажете не на суеверието и пуснете тото. Нека това бъде вашият ден.

Свободно време